Βασιλικό - Muskita: Δύο ελκυστικά κυπριακά growth

Kαθώς ο τουρισμός χάνει μερίδια αγοράς τον ρόλο των ατμομηχανών της κυπριακής οικονομίας, έχουν λάβει οι τομείς των διεθνών εταιρειών και των κατασκευών. Στις εταιρείες που αναμφίβολα θα ωφεληθούν σε ένα τέτοιο περιβάλλον συγκαταλέγονται οι εισηγμένες στο ΧΑΚ Τσιμεντοποιία Βασιλικού και Muskita (προϊόντα διέλασης αλουμινίου).

Βασιλικό - Muskita: Δύο ελκυστικά κυπριακά growth
του Στέφανου Κοτζαμάνη

**O αναλυτικός πίνακας με το προφίλ των δύο κυπριακών εταιριών δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Kαθώς ο τουρισμός χάνει μερίδια αγοράς τα τελευταία χρόνια, τον ρόλο των ατμομηχανών της κυπριακής οικονομίας, η οποία συνεχίζει να αναπτύσσεται με σημαντικότατους ρυθμούς, έχουν λάβει οι τομείς των διεθνών εταιρειών και των κατασκευών.

Οι τιμές των ακινήτων έχουν ανέβει πολύ, η ζήτηση για νέα σπίτια από το εσωτερικό αλλά και από το εξωτερικό παραμένει υψηλή, ενώ θετικά επενεργούν παράγοντες όπως ο σχεδιασμός μεγάλων επενδύσεων υποδομής τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ανάπτυξη στους τομείς των κατασκευών και του real estate θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια στην Κύπρο, καθώς σύντομα θα ξεκινήσουν μεγάλα έργα υποδομής, όπως τα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου, η αναβάθμιση στα λιμάνια των δύο αυτών πόλεων, νέες μαρίνες και ο αυτοκινητόδρομος Πάφου - Πόλη χρυσοχούς.

Στις εταιρείες που αναμφίβολα θα ωφεληθούν σε ένα τέτοιο περιβάλλον συγκαταλέγονται οι εισηγμένες στο ΧΑΚ (δείκτης FTSE 20) Τσιμεντοποιία Βασιλικού και Muskita (προϊόντα διέλασης αλουμινίου).

Το ”στοίχημα” της συγχώνευσης

Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού (οι βασικότεροι μέτοχοι της οποίας είναι η κυπριακή Εκκλησία και η πολυεθνική Italcimenti, που κατέχουν από 33%) να βρίσκεται γύρω στα 137 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη του 2007 να εκτιμώνται περί τα 19 εκατ. ευρώ (πηγή Egnatia Financial Services), ο δείκτης P/E υπολογίζεται στο 7,2 και ο δείκτης P/BV λίγο χαμηλότερα από τη μονάδα.

Και το θέμα είναι ότι όσο αυξάνεται η ζήτηση στην Κύπρο τόσο θα υποκαθίστανται οι εξαγωγές με εγχώριες πωλήσεις, στις οποίες όμως το περιθώριο κέρδους είναι σαφώς υψηλότερο (η μέση τιμή πώλησης το 2007 ήταν 36,9 λίρες ανά τόνο στην εγχώρια αγορά και μόλις 24,4 λίρες ανά τόνο στο εξωτερικό).

Πέραν αυτού, όμως, θετική επίδραση στο περιθώριο κέρδους μπορεί να προκύψει τόσο από τη νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας όσο και από τη μερική υποκατάσταση του pet coke (άνθρακα) ως πρώτης ύλης από εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Ωστόσο, η Τσιμεντοποιία Βασιλικού έχει ακόμη ένα ”στοίχημα” μπροστά της, καθώς έχει ληφθεί η απόφαση να απορροφήσει την παραγωγική δραστηριότητα της δεύτερης τσιμεντοβιομηχανίας της Κύπρου, της Κυπριακής Εταιρείας Τσιμέντων.

Η σχετική συμφωνία προβλέπει την απορρόφηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων έναντι της έκδοσης νέων μετοχών και τη σταδιακή ενοποίηση όλων των μονάδων της χώρας σε μία, προκειμένου να μειωθούν οι ρύποι και να αυξηθεί η παραγωγικότητα. Η νέα μονάδα αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της το 2010.

Η διάθεση αυτών των νέων μετοχών (dilution) στους ιδιοκτήτες της Κυπριακής Εταιρείας Τσιμέντου ενδεχομένως να αυξήσει σε κάποιον βαθμό τον δείκτη P/E για τη διετία 2008 - 2009. Ωστόσο, από το 2010 και μετά θα λειτουργήσει προς όφελος της εταιρείας και της μετοχής, καθώς η παραγωγική δυναμικότητα θα αυξηθεί κατά 450.000 μετρικούς τόνους, ανερχόμενη σε 1.850.000 τόνους και μάλιστα με χαμηλότερο κόστος παραγωγής.

Η θυγατρική στην Αγγλία

Η Muskita είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής διέλασης αλουμινίου στην Κύπρο (μερίδιο 80%), ενώ από το 2001 διαθέτει θυγατρική στην Αγγλία, μέσω της οποίας επιτυγχάνει εξαγωγές, μειώνοντας την εξάρτηση από την εκάστοτε πορεία της κυπριακής αγοράς.

Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Muskita στα 99 εκατ. ευρώ και την εκτίμηση της Egnatia Financial Services για καθαρά κέρδη 11,1 εκατ. ευρώ το 2007, το P/E διαμορφώνεται στο 8,9, ο δείκτης P/BV είναι χαμηλότερος του 2, ενώ πολύ υψηλή είναι και η μερισματική απόδοση του τίτλου.

Καθώς η κυπριακή αγορά προβλέπεται ότι θα είναι ανοδική σε μέγεθος τα επόμενα χρόνια, στόχο αποτελεί η αύξηση των εξαγωγών παρά την όποια επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας λόγω των subprime loans. Το 2007 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση πωλήσεων, τόσο στις πωλήσεις εσωτερικού όσο και στις εξαγωγές.

Παρόλο που το περιθώριο κέρδους επηρεάζεται και από εξωγενείς παράγοντες (πορεία τιμής αλουμινίου κ.λπ.), η άνοδος των πωλήσεων δημιουργεί σημαντικές οικονομίες κλίμακας, καθώς σήμερα η Muskita χρησιμοποιεί μόνο το 57% - 58% της παραγωγικής δυναμικότητάς της (full capacity), όταν πρόβλεψη της Egnatia Financial Services είναι ότι το ποσοστό αυτό θα ανέβει στο 71% το 2009!

Επίσης, θετικά για το περιθώριο κέρδους μπορεί να επιδράσει και η εγκατάσταση ρομποτικού συστήματος στην αποθήκη της εταιρείας στο Bristol της Αγγλίας.

**O αναλυτικός πίνακας με το προφίλ των δύο κυπριακών εταιριών δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 514 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 25/01 - 29/01/08

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v