Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκθέσεις από Εθνική ΑΧΕ και Eurolink για ΕΛΠΕ

Τα 7,46 ευρώ θέτει ως τιμή - στόχο, ανάλυση της Εθνικής ΑΧΕ για τα ΕΛΠΕ, προτείνοντας ταυτόχρονα ”αγορά” και αναθεωρώντας ανοδικά τις εκτιμήσεις για τα EBITDA του 2002 (289 εκατ. ευρώ), αλλά και για τα κέρδη προ φόρων (174 εκατ. ευρώ). Εξάλλου, η Eurolink ΑΧΕΠΕΥ διατηρεί την πρηγούμενη σύστασή για ”συσσώρευση” και τιμή στόχο τα 7,35 ευρώ.

Εκθέσεις από Εθνική ΑΧΕ και Eurolink για ΕΛΠΕ
Σταθερή σε προηγούμενη σύσταση και τιμή-στόχο, παραμένει η Eurolink AΧΕΠΕΥ, για τα Ελληνικά Πετρέλαια. Συγκεκριμένα, προτείνει ”συσσώρευση” με τιμή-στόχο στα 7,35 ευρώ, ενώ σημειώνεται ότι στις 18 Σεπτεμβρίου η μετοχή της εταιρίας έκλεισε στα 6,08 ευρώ.

Στην έκθεση της, η Εurolink, επισημαίνει ότι αποτέλεσμα της κερδοφορίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2002 στα Ελληνικά Πετρέλαια, παρά τη μείωση των πωλήσεων, προήλθε κατά κύριο λόγο, από τις συναλλαγματικές διαφορές.

Σημειώνεται, ότι η υποχώρηση των πωλήσεων κατά 13,15%, προήλθε κυρίως από τη μείωση παραγωγής των διυλιστηριακών μονάδων, λόγω λιγότερων παραγγελιών, εργασιών συντήρησης αλλά και απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ωστόσο, στην έκθεση της η Εurolink, επισημαίνει ότι το ευρύ πενταετές επενδυτικό πρόγραµµα συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ, οι περαιτέρω προσπάθειες εισόδου στα Βαλκάνια, καθώς και οι έρευνες για την εκµετάλλευση πηγών πετρελαίου, αναµένεται να µετατρέψουν τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων σε βασικό παράγοντα της αγοράς πετρελαίου στη Νοτιανατολική Ευρώπη.

Ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων κατά το α΄εξάμηνο του 2002, εγκαινίασε το νέο εργοστάσιο προπυλενίου στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που αναμένεται να υποκαταστήσει σημαντικό μέρος των εισαγωγών στη χώρα.

Τέλος, η Εurolink, εκτιμά ότι για το 2002, η πορεία των οικονομικών μεγεθών θα είναι ανάλογη με αυτή του εξαμήνου και συγκεκριμένα αναμένει μείωση των ενοποιημένων πωλήσεων κατά 20% και άνοδο των κερδών κατά 20,29% φτάνοντας τα 97,46 εκατ. ευρώ από 85,50 εκατ. ευρώ του α’ εξαμήνου.

Τιμή στόχο τα 7,46 ευρώ θέτει σε ανάλυσή της με ημερομηνία 10/9 η Εθνική ΑΧΕ, επίσης για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, ενώ συστήνει ”αγορά”. Η ανάλυση περιέχει θετικά σχόλια για την επέκταση των ΕΛΠΕ στη Βαλκανική, καθώς και για την ενδεχόμενη στρατηγική συνεργασία.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου, η ανάλυση επισημαίνει ότι τα περιθώρια κέρδους από διύλιση παρέμειναν στα χαμηλότερα επίπεδα της 20ετίας επηρεάζοντας αρνητικά τα μεγέθη της.

Επίσης, αναθεωρούνται ανοδικά οι εκτιμήσεις για τα EBITDA του 2002 στα 289 εκατ. ευρώ, από 250 εκατ. ευρώ, αλλά και για τα κέρδη προ φόρων, στα 174 εκατ. ευρώ από 118 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v