Louis: Τα οφέλη της αναδιάρθρωσης

Όσοι νομίζουν ότι η πτωτική πορεία των φετινών κερδών του κυπριακού ομίλου Louis θα προέλθει από τις επιπτώσεις λόγω της βύθισης του SEA DIAMOND, πέφτουν έξω. Ήδη το ποσό αυτό ξεπεράστηκε φέτος από την επίτευξη υψηλότερων έκτακτων κερδών ύψους 20,7 εκατ. €.

Louis: Τα οφέλη της αναδιάρθρωσης
του Στέφανου Κοτζαμάνη

* Οι προβλέψεις για τα μεγέθη του ομίλου Louis δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

Όσοι νομίζουν ότι η πτωτική πορεία των φετινών κερδών του κυπριακού ομίλου Louis θα προέλθει από τις επιπτώσεις λόγω της βύθισης του SEA DIAMOND, πέφτουν έξω.

Βέβαια, οικονομικές απώλειες από το τραγικό ναυάγιο στα ανοιχτά της Σαντορίνης υπήρξαν και υπολογίζονται γύρω στα 13,5 εκατ. ευρώ, που είναι το κόστος ενοικίου άλλων κρουαζιερόπλοιων προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα δρομολόγια του βυθισμένου πλοίου.

Ωστόσο, το ποσό αυτό ξεπεράστηκε φέτος από την επίτευξη υψηλότερων έκτακτων κερδών (20,7 εκατ. ευρώ) λόγω της πώλησης της πλειοψηφίας των μετοχών του ξενοδοχείου Hilton στη Λευκωσία αλλά και ενός ξενοδοχείου στην Κρήτη.

Τι έγινε λοιπόν και φέτος αναμένεται τα κέρδη να μειωθούν, με αποτέλεσμα να σπάσει ένα ανοδικό σερί που ”ερχόταν από μακριά”;

Η ”πληγή” οφείλεται κυρίως στην εφαρμογή μέσα στο 2007 ενός προγράμματος μερικής αναδιάρθρωσης, τόσο στον κλάδο των κρουαζιέρων όσο και σε εκείνον των ξενοδοχείων.

Στον τομέα των ξενοδοχείων, για παράδειγμα, εκτός από την πώληση του 57% του Hilton Λευκωσίας στον όμιλο Marfin, γενικότερα υπήρξε μείωση του αριθμού εκείνων τα οποία λειτουργούσε η εισηγμένη στην Ελλάδα, από τα 14 το 2006 στα 8 στο τέλος του 2007.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την επικέντρωση στην εκμετάλλευση ξενοδοχείων που υπερβαίνουν σε δυναμικότητα τις 250 κλίνες.

Ανάλογη εξέλιξη αναμένεται και στις κρουαζιέρες, καθώς τα 14 πλοία που διέθετε ο όμιλος το 2007 θα μειωθούν στα 10 το 2008.

Συγκεκριμένα, η Louis είναι αναγκασμένη να ”αποστρατεύσει” τρία πλοία που δεν πληρούν τα κριτήρια του 2010, ενώ θα σταματήσει τη μίσθωση ενός ακόμη.

Ειδικότερα, μετά τις αλλαγές αυτές θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ελληνική αγορά και λιγότερο στην κυπριακή, με μεγαλύτερη μέση δυναμικότητα και ταχύτητα πλοίων.

Όλα αυτά αναμένεται να βελτιώσουν τους δείκτες πληρότητας, να περιορίσουν το διαχειριστικό κόστος και να βελτιώσουν την αποδοτικότητα.

--- Κάτω από τη λογιστική αξία

Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης εταιρείας να βρίσκεται στα 220 εκατ. ευρώ περίπου (με βάση το κλείσιμο της 13ης/12/2007), η λογιστική αξία της Louis αναμένεται στο τέλος του έτους να υπερβαίνει τα 285 εκατ. ευρώ, οδηγώντας τον δείκτη P/BV σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα της μονάδας (P/BV μικρότερο του 0,77).

Σε ό,τι αφορά τα κέρδη της Louis, η Egnatia Financial Services εκτιμά ότι φέτος θα ανέλθουν στα 17 εκατ. ευρώ (από 21,65 εκατ. πέρυσι), ενώ για τα έτη 2008 και 2009 προβλέπει επιδόσεις 19,4 εκατ. και 21,95 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Σε περίπτωση που οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιωθούν στην πράξη, τότε οι αντίστοιχοι δείκτες P/E υπολογίζονται σε 11,3 και 10,1 φορές.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι για την προσεχή διετία -σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε κατά το παρελθόν- η άνοδος των κερδών δεν επιδιώκεται να προέλθει από την εκτίναξη των εσόδων (αναμένεται στασιμότητα γύρω στα φετινά επίπεδα), αλλά από τη σαφή βελτίωση της αποδοτικότητας. Άλλωστε, οι προβλέψεις της Egnatia Financial Services στον σχετικό πίνακα είναι ενδεικτικές του παραπάνω στόχου.

* Οι προβλέψεις για τα μεγέθη του ομίλου Louis δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v