Το growth story της κυπριακής A.L. Prochoice

Eταιρεία μικρής κεφαλαιοποίησης, ευρείας διασποράς και υψηλής εμπορευσιμότητας η κυπριακή A.L. Prochoice διαπραγματεύεται στην Εναλλακτική (Παράλληλη) Αγορά του ΧΑΚ. Η διάρθρωση του χαρτοφυλακίου. Η στρατηγική, οι προβλέψεις, το story των ακινήτων και οι αποτιμήσεις.

Το growth story της κυπριακής A.L. Prochoice
του Στέφανου Κοτζαμάνη

** Ο αναλυτικός πίνακας με τους στόχους της AL Prochoice για την περίοδο 2008-10 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Eταιρεία μικρής κεφαλαιοποίησης, ευρείας διασποράς, υψηλής εμπορευσιμότητας, που διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση και η οποία ουσιαστικά φαίνεται να βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από τη λογιστική της αξία...

Πρόκειται για την A.L. Prochoice που διαπραγματεύεται στην Εναλλακτική (Παράλληλη) Αγορά του ΧΑΚ: οι βασικοί μέτοχοι ελέγχουν το 30,28%, θεσμικοί επενδυτές το 9,74%, Κύπριοι μικροεπενδυτές το 56%, ενώ το υπόλοιπο 4% αποτελεί ίδιες μετοχές.

Με βάση το κλείσιμο της μετοχής στις 10/12/2007 (16 λεπτά), η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της A.L. Prochoice ανέρχεται στα 17,8 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η τιμή του δείκτη P/BV να υπολείπεται ελαφρά του 1,1.

Με βάση μάλιστα τα περυσινά κέρδη (7,2 εκατ. ευρώ), το P/E του τίτλου υπολογίζεται στις 2,1 φορές και η διοίκηση της εισηγμένης προβλέπει ότι τα κέρδη του 2007 τελικά θα είναι ακόμη μεγαλύτερα. Η μερισματική απόδοση για το 2008 αναμένεται να ξεπεράσει το 8%!

Η διάρθρωση του χαρτοφυλακίου

Το ζητούμενο βέβαια είναι το κατά πόσον τα τόσο υψηλά κέρδη και ο εξαιρετικά ελκυστικός δείκτης P/E μπορούν να διατηρηθούν και στο μέλλον, ιδίως όταν σημαντικό ποσοστό αυτών προέρχεται από υπεραξίες μετοχών στο ΧΑΚ.

Η διοίκηση της εισηγμένης πιστεύει ότι μέσα στην επόμενη τριετία οι επιδόσεις αυτές όχι μόνο θα μπορούν να είναι διατηρήσιμες αλλά και πως θα βελτιωθούν περαιτέρω, ωστόσο πριν επεκταθούμε σε αυτό ας δούμε τη διάρθρωση των επενδύσεων της A.L. Prochoice. Το 57% του χαρτοφυλακίου είναι τοποθετημένο σε ακίνητα, το 40% σε μετοχές του ΧΑΚ και το υπόλοιπο 3% σε επενδυτικά δάνεια.

Αρχίζοντας από τις μετοχές, υπάρχει μια πολύ σημαντική θέση στην Τράπεζα Κύπρου, ενώ αξιοσημείωτες τοποθετήσεις βρίσκονται και σε τίτλους με πολύ χαμηλό δείκτη P/BV (π.χ. Kythreotis Holdings, Lordos Plastics κ.λπ.).

Το story των ακινήτων

Το ζουμί της υπόθεσης, όμως, φαίνεται να βρίσκεται στις τοποθετήσεις σε τρία ακίνητα. Η πορεία του πρώτου δείχνει να είναι η πιο απλή υπόθεση. Πρόκειται για συγκρότημα διαμερισμάτων στη Λάρνακα, λογιστικής αξίας 2 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να πουληθούν μέσα στη διετία 2008 - 2009 και η εισηγμένη προσδοκά έσοδα ανώτερα των 4,5 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο ακίνητο βρίσκεται στη Ρουμανία (η A.L. Prochoice συμμετέχει με 60%) και έχει έκταση 240.000 τ.μ. Αγοράστηκε προς 5 ευρώ το τ.μ., ενώ σήμερα υπάρχει η εκτίμηση για ποσό άνω των 20 ευρώ.

Το μεγαλύτερο όμως ακίνητο βρίσκεται έξω από τη Λεμεσό, με αξία στον ισολογισμό 6 εκατ. ευρώ. Το ζήτημα είναι ότι από την ευρύτερη περιοχή έχει αποφασιστεί η Κυπριακή Εταιρεία Τσιμέντων να τερματίσει την παραγωγική της δραστηριότητα (θα συγχωνευτεί με την Τσιμεντοποιία Βασιλικού), με αποτέλεσμα να θεωρείται πολύ πιθανόν ότι η χρήση γης θα μετατραπεί σε τουριστική.

Και είναι η μόνη περιοχή που είναι ελεύθερη προς τουριστική εκμετάλλευση γύρω από την πόλη της Λεμεσού. Σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο (αναμένεται μέσα στην προσεχή τριετία), τότε η A.L. Prochoice προσδοκά κεφαλαιουχικά κέρδη ανώτερα των 20 εκατ. ευρώ!

Η στρατηγική, οι προβλέψεις και οι εξηγήσεις

Μεταξύ των σχεδίων της A.L. Prochoice είναι η δημιουργία χρηματιστηριακής εταιρείας, οι επενδύσεις σε ακίνητα αναδυόμενων χωρών (π.χ. Ρουμανία, Σερβία κ.ά.) και η αύξηση των χρηματιστηριακών επενδύσεων στο εξωτερικό. Για τη χρηματοδότηση όλων αυτών πραγματοποιείται αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών προκειμένου να αντληθούν 5,7 εκατ. ευρώ.

Οι οικονομικοί στόχοι της A.L. Prochoice για την τριετία 2008 - 2010 κάνουν λόγο για μέση ετήσια αύξηση εσόδων κατά 10% και για μέση ετήσια αύξηση κερδών της τάξεως του 30%, με αποτέλεσμα τα κέρδη του 2010 να υπολογίζονται στα 10 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εισηγμένης εταιρείας, κ. Ανδρέα Λεωνίδου, η μετοχή διαπραγματεύεται με ουσιαστικό discount και αυτό ερμηνεύεται από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ΧΑΚ, μετά την εκκίνηση της λειτουργίας της Κοινής Πλατφόρμας μεταξύ του κυπριακού και του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς αυτή έχει ωθήσει σημαντικό ποσοστό των Κυπρίων επενδυτών να εστιάζουν τώρα το ενδιαφέρον τους σε μετοχές της Σοφοκλέους.

** Ο αναλυτικός πίνακας με τους στόχους της AL Prochoice για την περίοδο 2008-10 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v