Εκθεση της Εθνικής ΑΧΕ για τη ΔΕΗ

Υψηλή κερδοφορία ανά μετοχή και διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης προβλέπει η έκθεση της Εθνικής Χρηματιστηριακής για τη ΔΕΗ όσον αφορά την επόμενη πενταετία, τονίζοντας ότι η απόδοση της μετοχής της θα είναι πάνω από τη μέση απόδοση της αγοράς.

Εκθεση της Εθνικής ΑΧΕ για τη ΔΕΗ
Θετικές εκτιμήσεις όσον αφορά τα κέρδη ανά μετοχή και το ρυθμό ανάπτυξης της ΔΕΗ, εντός της επόμενης πενταετίας, διατυπώνει σχετική έκθεση της Εθνικής Χρηματιστηριακής για την εταιρία (28/01/2002).

Σύμφωνα με την έκθεση, η ΔΕΗ –ο κυριότερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, που ελέγχει το 97% της συνολικής παραγόμενης ποσότητας- εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) της τάξεως του 20% για την πενταετία 2000–2005, ενώ ο αντίστοιχος ετήσιος ρυθμός αύξησης των πωλήσεων θα κυμανθεί στο 6,5%.

Οπως εκτιμά η ανάλυση της Εθνικής ΑΧΕ, τα ανοδικά λειτουργικά αποτελέσματα, σε συνδυασμό με το υφιστάμενο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, θα έχουν ως αποτέλεσμα διψήφιο ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή για τη συγκεκριμένη περίοδο (2000–2005). Η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ κυμαίνεται σε τρέχουσες τιμές στα 12,94 ευρώ –τιμή που αποτελεί και το υψηλότερο του έτους- ενώ η χαμηλότερη τιμή του έτους προσδιορίζεται στα 11,60 ευρώ. Το ποσοστό free float για τις μετοχές της ΔΕΗ ανέρχεται στο 15,3%.

Στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το πρόγραμμα της εταιρίας για τη βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών και η δυναμική της αγοράς θα αποτελέσουν τις βασικές παραμέτρους ανάπτυξης. Επισημαίνεται, επίσης, ότι το χαμηλό κόστος πρώτης ύλης, σε συνδυασμό με τα χαμηλά τιμολόγια που υφίστανται στη χώρα αλλά και την έλλειψη ανταγωνισμού λόγω των εμποδίων που αντιμετωπίζουν τυχόν νεοεισερχόμενες εταιρίες, θα βοηθήσουν τη ΔΕΗ να διατηρήσει υψηλό μερίδιο αγοράς, που το 2005 θα φτάνει το 80%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v