Εκθεση της Nexus για τη Σιδενόρ

Τα έργα υποδομής σε Ελλάδα και Βαλκάνια θα είναι το ”πεδίο δράσης” της Σιδενόρ, σύμφωνα με ανάλυση της Nexus. Στην πενταετία η εταιρία, που διαπραγματεύεται με P/E 21,8, προγραμματίζει πρόσθετες επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ με κύριο άξονα τη Sovel, όπου έχει ήδη επενδύσει 110 εκατ. ευρώ.

Εκθεση της Nexus για τη Σιδενόρ
Τα έργα υποδομής του Γ’ ΚΠΣ και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπως και τα έργα υποδομής στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων θα είναι το ”πεδίο δράσης” της Σιδενόρ –μέλος του Ομίλου Βιοχάλκο- σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Nexus Χρηματιστηριακή την 1η Φεβρουαρίου 2002.

Η εταιρία δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής προϊόντων σιδήρου και χάλυβα και πρόσφατα αποφάσισε να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της εταιρικής της δομής –η οποία τελεί υπό ολοκλήρωση- με την απορρόφηση της Sovel και της ΚΕΜ, καθώς και την απορρόφηση του κλάδου παραγωγής σωλήνων της Μεταλλουργεία Αττικής. Επίσης, αποφασίστηκε η απόσχιση του βιομηχανικού κλάδου του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη και η εισφορά του στη θυγατρική ΔΕΠΑΛ, που δραστηριοποιούταν στον τομέα παραγωγής δομικού πλέγματος.

Σημαντική για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ομίλου θεωρείται η επένδυση, ύψους 110 εκατ. ευρώ, στη θυγατρική Sovel στο Βόλο, με τη δημιουργία νέας καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής χαλυβουργικών προϊόντων.

Αναφορικά με τη δραστηριοποίηση της εταιρίας στο εξωτερικό, σημαντική θεωρείται η εξαγορά του 75% της βουλγαρικής Stomana Industry.

Για την ερχόμενη πενταετία, η εταιρία έχει εξαγγείλει σχέδιο πρόσθετων επενδύσεων, ύψους 100 εκατ. ευρώ, με κύριο άξονα την επιπλέον ανάπτυξη της Sovel, ενώ με την παράλληλη έναρξη λειτουργίας μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να μειωθεί το κόστος λειτουργίας.

Στο 9μηνο του 2001, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του Ομίλου ανήλθαν στα 203,3 εκατ. ευρώ, έναντι 91,3 εκατ. ευρώ το περσινό 9μηνο, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 122,6%, λόγω των αναγκών για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου του Ομίλου, επιβαρύνοντας τις συνολικές υποχρεώσεις, οι οποίες ανήλθαν στα 231,3 εκατ. ευρώ, έναντι 134,9 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο δείκτης Ξένα/Ιδια κεφάλαια να διαμορφωθεί στο 0,96 από 0,54 που ήταν το 9μηνο του 2000.

Η μετοχή της Σιδενόρ διαπραγματεύεται στον κλάδο των βασικών μετάλλων, με Ρ/Ε 21,8, που κινείται στα ίδια επίπεδα με τον αντίστοιχο κλαδικό δείκτη του ΧΑΑ (Ρ/Ε 2001 – 21,8). Ο αντίστοιχος δείκτης για τον ευρωπαϊκό κλάδο είναι Ρ/Ε 2001 15, διαμορφώνοντας για τη μετοχή premium 45,3%.

Την 1η Φεβρουαρίου 2002, η τιμή της μετοχής της εταιρίας ήταν 4,2 ευρώ. Το υψηλότερο των τελευταίων 52 εβδομάδων ήταν 5,2 ευρώ και το χαμηλότερο του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος ήταν 3,02 ευρώ. Η ποσοστίαια διαφορά με την υψηλότερη τιμή διαμορφώθηκε στο –19,2 και με τη χαμηλότερη στο 39.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v