Εκθεση της Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ για την KEGO

Τιμή στόχο τα 2,43 ευρώ θέτει για την μετοχή της Kego η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ, σε σχετικό report, σύμφωνα με το οποίο οι πωλήσεις της εταιρίας για το 2002 αναμένεται να ενισχυθούν κατά 3%, ενώ για την επόμενη πενταετία ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να είναι της τάξεως του 7,8%.

Εκθεση της Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ για την KEGO
Τιμή στόχο τα 2,43 ευρώ θέτει για την μετοχή της Kego, η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ, σε σχετικό report της (Σεπτέμβριος 2002), όπου παράλληλα προβλέπει ότι οι ενοποιημένες πωλήσεις για το 2002 θα σημειώσουν αύξηση κατά περίπου 3%, ενώ για την επόμενη πενταετία εκτιμάται ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα είναι της τάξεως περίπου του 7,8%.

Οι θετικές αυτές εκτιμήσεις της Φάσμα αποδίδονται σε μια σειρά προϋποθέσεων όπως: στο ρυθμό αύξησης των τιμών των προς πώληση προϊόντων σε επίπεδα ανάλογα του μέσου πληθωρισμού στην Ε.Ε., στην αύξηση της ζήτησης για ιχθυοτρόφες λόγω της ανάπτυξης του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, στην ενίσχυση των πωλήσεων ισορροπιστών με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξηση της τάξεως του 8,5%, καθώς και στην ενίσχυση των πωλήσεων στο εξωτερικό οι οποίες αναμένεται να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 15% του συνολικού κύκλου εργασιών του ομίλου.

Υπενθυμίζεται ότι η εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρίας ξεκίνησε το 2002, ενώ όπως επισημαίνεται, με την εξαγορά ποσοστού 26,1% της κυπριακής εταιρείας Vita Trace Nutricion δίνεται στην KEGO η πρόσβαση σε ένα ευρύτερο πελατολόγιο στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην αγορά της Κύπρου και της Μ. Ανατολής.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η Kego συμμετέχει με ποσοστό 84,73% στο μετοχικό κεφάλαιο της Αστερίας, η οποία δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση και εμπορία μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας και ιχθυογεννητικού σταθμού. ΄Οσον αφορά στην Αστερίας συμμετέχει κατά 60% στο μετοχικό κεφάλαιο της Ενάλιος, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή, πάχυνση και εμπορία γόνου ιχθυδίων, ενώ το υπόλοιπο 40% κατέχει η μητρική Kego.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με την Φάσμα, ο υψηλός ανταγωνισμός από εγχώριες εταιρίες και κυρίως από εταιρίες του εξωτερικού, οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης των κλάδων της χοιροτροφίας και πτηνοτροφίας καθώς και ο πιστωτικός κίνδυνος που προκύπτει από τις υψηλές δανειακές υποχρεώσεις των πτηνοτρόφων είναι οι επενδυτικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η εταιρία.

Σημειώνεται ότι η Kego δραστηριοποιείται στον κλάδο της κτηνοπτηνοτροφίας και των ιχθυοκαλλιεργειών. Η εταιρία έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο κλάδο με έντονη την ανάγκη για παροχή προϊόντων υψηλής ποιότητας και υπηρεσιών υποστήριξης που αφορούν στη διατροφή και τεχνογνωσία αναπαραγωγής των ζώων.

Επιπροσθέτως, έχει επιτύχει την διασπορά σε τρεις διαφορετικούς τομείς (πτηνών – χοίρων – ιχθυρών) του κλάδου, μειώνοντας σημαντικά την έκθεσή της σε κινδύνους λόγω πιθανών αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών.

Η ανάπτυξη των οικονομικών μεγεθών της εταιρίας εξαρτάται κυρίως από την ανάπτυξη του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται ιδιαίτερα υψηλή τα επόμενα έτη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Φάσμα οι πωλήσεις της Kego για το 2002 θα ανέλθουν σε 27,931 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο τα EBITDA αναμένεται να ενισχυθούν κατά 2,5%, ενώ τα καθαρά κέρδη εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 9,2%. Για το 2003 η Φάσμα προβλέπει ότι οι ενοποιημένες πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 6,8%, τα EBITDA θα κινηθούν ανοδικά κατά 9,9% ενώ τα καθαρά κέρδη προβλέπεται ότι θα ενισχυθούν κατά 16,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v