Eγνατία Κύπρου: Ανάλυση για 3 τράπεζες

Τιμές – στόχους τις 1,44, 1,18 και 0,76 κυπριακές λίρες θέτει για τις μετοχές των εταιριών Τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή Τράπεζα και Ελληνική Τράπεζα η EΓΝΑΤΙΑ Κύπρου, συστήνοντας παράλληλα ”Συσσώρευση” (Accumulate) για την πρώτη και ”Διακράτηση” για τις υπόλοιπες, αν και δεν αποκλείει να προχωρήσει σε επαναδιατυπώσεις.

Eγνατία Κύπρου: Ανάλυση για 3 τράπεζες
Τιμές – στόχους και συστάσεις για τρεις κυπριακές τράπεζες (Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική και Λαϊκή Τράπεζα) θέτει η EΓΝΑΤΙΑ (Cyprus) σε σχετικές εκθέσεις της (29 – 30/08), με αφορμή τις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου.

Αναφορικά με την Τράπεζα Κύπρου θέτει ως τιμή – στόχο τις 1,44 κυπριακές λίρες, συστήνοντας παράλληλα ”Συσσώρευση” (Accumulate), αν και τονίζει την πιθανότητα να αναθεωρήσει προς τα κάτω τόσο τις συστάσεις όσο και τις τιμές – στόχους της.

Η Τράπεζα Κύπρου, όπως παρατηρείται στην έκθεση, έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των οικονομικών της, αλλά δεν φαίνεται να προχωρά σε τολμηρά βήματα, ιδιαίτερα στο θέμα των δικαιωμάτων μειοψηφίας στις δραστηριότητες της Τράπεζας που δεν άπτονται των κύριων δραστηριοτήτων της, στοιχείο που θα ενδυνάμωνε την κεφαλαιακή επάρκεια της εταιρίας και θα της επέτρεπε να επικεντρώσει περαιτέρω την προσοχή της στις κερδοφόρες δραστηριότητές της.

Η Τράπεζα, όπως επισημαίνει η EΓΝΑΤΙΑ (Cyprus), στρέφει την προσοχή της στην Ελλάδα, τα αποτελέσματά της οποίας στη χώρα μας είναι ενθαρρυντικά, σε αντίθεση με την παρουσία της στη Βρετανία, όπου παρουσιάζεται μια υποχώρηση στα αποτελέσματά της.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και ο αριθμός των δανείων και καταθέσεων αυξήθηκε κατά 12,3 και 13,7% αντίστοιχα, τα χρηματοοικονομικά έσοδα, στα οποία περιλαμβάνονται τα έσοδα από το dealing room και τις επενδύσεις στο χρηματιστήριο της Κύπρου, συρρικνώθηκαν κατά 78,5% στο α΄ εξάμηνο του 2002.

Το P/E της εταιρίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 19,6 και 17,3 για το 2002 και 2003 αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,06 και 1,04 για το τρέχον και το επόμενο έτος αντίστοιχα.

Αναφορικά με την Λαϊκή Τράπεζα η ΕΓΝΑΤΙΑ (Cyprus) συστήνει ”Διακράτηση” (Hold) θέτοντας παράλληλα τιμή – στόχο τις 1,18 κυπριακές λίρες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως για μεν τη σύσταση δεν αναμένεται επαναδιατύπωση θέσεως, αλλά για την τιμή – στόχο η εταιρία στην έκθεσή της υποστηρίζει πως πιθανόν να προχωρήσει σε αναθεώρηση της προς τα πάνω.

Στην έκθεση αναφέρεται με θετικά σχόλια η αύξηση των καθαρών κερδών της εταιρίας στο α΄ εξάμηνο του 2002, κατά 5,5% υψηλότερα των προσδοκιών της ΕΓΝΑΤΙΑ (Cyprus), αλλά και η αντίστοιχη ενίσχυση των δανείων και των καταθέσεων.

Σημαντική κρίνεται επίσης η διαμόρφωση του ύψους των συνολικών λειτουργικών εξόδων σε επίπεδα κατά 2,4% χαμηλότερα από τις προβλέψεις της ΕΓΝΑΤΙΑ (Cyprus).

Το P/E της Λαϊκής Τράπεζας εκτιμάται πως θα ανέλθει στο 29,81 για το 2002 και στο 25,91 για το 2003. Αντίστοιχα ο δείκτης P/BV αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,12 και 1,07 για το 2002 και το 2003.

”Διακράτηση” (Hold) συστήνει για τη μετοχή της Ελληνικής Τράπεζας η ΕΓΝΑΤΙΑ (Cyprus), θέτοντας ως τιμή – στόχο τις 0,76 κυπριακές λίρες, ενώ δεν προβλέπεται να προχωρήσει σε επαναδιατυπώσεις των προβλέψεών (τιμές, συστάσεις) της.

Η Ελληνική Τράπεζα, σύμφωνα με την έκθεση, προσανατολίζεται να αυξήσει την παρουσία της στην Ελλάδα, στα 25 υποκαταστήματα, από τα τρέχοντα επίπεδα των 13, ενώ αναμένεται σύντομα (β΄ εξάμηνο του 2002) η λειτουργία της θυγατρικής της θυγατρικής της Hellenic Trust ΑEPEY.

Ο πολλαπλασιαστής της Ελληνικής Τράπεζας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΓΝΑΤΙΑ (Cyprus), αναμένεται να διαμορφωθεί στο 16,84 για το τρέχον έτος και στο 15,21 για το 2003, ενώ ο λόγος τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) προβλέπεται να ανέλθει στο 0,92 και 0,91 για το τρέχον και το επόμενο έτος αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v