Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάλυση της Εθνικής ΑΧΕ για την ΕΥΔΑΠ

Απόδοση ανάλογη με αυτή της αγοράς προβλέπει η Εθνική ΑΧΕ σε έκθεσή της (1/8) για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, ενώ θεωρεί ”δίκαιη αποτίμηση” τα 4,9 ευρώ. ”Κλειδί” κατά την έκθεση, ο περιορισμός του μη κοστολογούμενου νερού, ενώ θετικό στοιχείο η πιθανολογούμενη συνεργασία με τη Vivendi.

Ανάλυση της Εθνικής ΑΧΕ για την ΕΥΔΑΠ
Απόδοση ανάλογη με αυτή της αγοράς (market perform) προβλέπει έκθεση της Εθνικής ΑΧΕ, με ημερομηνία 1/8 για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, ενώ θεωρεί δίκαιη αποτίμηση τα 4,9 ευρώ.

Την λειτουργική επέκταση, τις αυξήσεις στα τιμολόγια, αλλά και την μείωση της ποσότητας ύδατος που δεν χρεώνεται, εκτιμά η έκθεση ως βασικούς παράγοντες που θα οδηγήσουν την ανάπτυξη των μεγεθών.

Η μέση αύξηση των τιμολογίων θα διαμορφωθεί στο 4,8%, ακολουθώντας, όπως επισημαίνεται, σε γενικές γραμμές, τη διακύμανση του πληθωρισμού. Στη δεκαετία του 1990, αναφέρει η έκθεση, το ”χαμένο νερό” (από κλοπές, ελαττωματικά ρολόγια, κλπ) εκτιμάται ότι έφτασε στο 36% της συνολικής κατανάλωσης, ενώ το 2001 το ποσοστό μειώθηκε στο 23,5%. Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ φιλοδοξεί να μειώσει ακόμη περισσότερο το ποσοστό αυτό, στο 14-15% μέχρι το 2004, ενώ οι ευρωπαϊκές εταιρίες, κινούνται στο 12-15%.

Ως θετική εξέλιξη εκτιμάται, από την Εθνική ΑΧΕ η πιθανή συνεργασία της ΕΥΔΑΠ με τη Vivendi στο χώρο της Βαλκανικής και της ΝΑ Μεσογείου. Η μορφή που μπορεί να πάρει το deal ποικίλλει, αναφέρει η ανάλυση, και περιλαμβάνει χρήση της τεχνογνωσίας της Vivendi για δραστηριοποίηση σε χώρες όπως Αλβανία, FYROM, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία, Κροατία, Κύπρος, Μάλτα, Αίγυπτο και Λιβύη.

Αναφορικά με τις άλλες, νέες, δραστηριότητες της ΕΥΔΑΠ στις τηλεπικοινωνίες και την ηλεκτρική ενέργεια, η Εθνική ΑΧΕ εκτιμά ότι είναι ”άγουρες” και ότι δεν αναμένεται να επηρεάσουν την κερδοφορία στο άμεσο μέλλον.

Η έκθεση προβλέπει ότι τα έσοδα της ΕΥΔΑΠ, για το 2002, θα διαμορφωθούν στα 299 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων στα 58 εκατ. ευρώ.

Τέλος, εκφράζεται ανησυχία για την πορεία ελέγχου του κόστους, υπό το πρίσμα μάλιστα 450 προσλήψεων, λόγω λειτουργικής επέκτασης και αποχώρηση παλαιών στελεχών. Η χρηματιστηριακή εκτιμά, ότι ο αριθμός είναι μεγάλος και ότι θα αυξήσει περαιτέρω τα έξοδα προσωπικού ως ποσοστό του συνολικού κόστους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v