Ανάλυση της Εθνικής ΑΧΕ για Eurobank

Απόδοση ”ανάλογη με αυτή της αγοράς” προβλέπει ανάλυση της Εθνικής ΑΧΕ (8/8) για τη μετοχή της EFG Eurobank. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα εξαμήνου της τράπεζας, η ανάλυση αναφέρεται στην αύξηση των εσόδων από τόκους, την οποία αποδίδει σε αντίστοιχη αύξηση των καταναλωτικών και ενυπόθηκων δανείων.

Ανάλυση της Εθνικής ΑΧΕ για Eurobank
Απόδοση ανάλογη με αυτή της αγοράς (market perform) προβλέπει ανάλυση της Εθνικής ΑΧΕ για τη μετοχή της EFG Eurobank.

Στην ανάλυση με ημερομηνία 8 Αυγούστου, επισημαίνονται τα καλύτερα του αναμενομένου έσοδα από τόκους, κάτι που αποδίδει στην ισχυρή ανάπτυξη των καταναλωτικών δανείων και των ενυπόθηκων δανείων.

Στην ανάλυση τονίζεται, ότι η διαφορά εσόδων- εξόδων της τράπεζας σε όρους αποδόσεων και επιτοκίου (Net Interest Margin) παραμένει πάνω από 3%, ποσοστό που αποτελεί το υψηλότερο στην ελληνική αγορά, ενώ επισημαίνεται ότι με μέρος των εξόδων, τα οποία κατέγραψαν αύξηση, υποστηρίζεται το promotion των υπηρεσιών λιανικής τραπεζικής του ιδρύματος.

Το σύνολο των δανείων κατέγραψε αύξηση της τάξης του 26,5% με αιχμή τα καταναλωτικά (39%) και τα ενυπόθηκα δάνεια (35%), ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους συμμετείχαν στα λειτουργικά έσοδα με ποσοστό 72,2%, έναντι του 65,8% πέρσι.

Η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται 18,3 φορές τα εκτιμώμενα για το 2002 κέρδη της, 35% περισσότερο από τους ευρωπαίους ανταγωνιστές της, κάτι το οποίο, όπως αναφέρεται στην έκθεση, ισχύει και για τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, επισημαίνεται, ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες σχετικά με την αύξηση της δανειακής τους έκθεσης, ενδέχεται να μειώσει την ”ψαλίδα”.

Σε άλλο σημείο, η ανάλυση επισημαίνει ότι η κατά 17,3% αύξηση των προβλέψεων σε ετήσια βάση, οφείλεται στην πολύ επιθετική πολιτική που ακολουθεί η Eurobank, κυρίως στα καταναλωτικά δάνεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v