Εκθεση της Φάσμα AΧΕΠΕΥ για Betanet

Τιμή στόχο τα 5,71 ευρώ δίνει για τη μετοχή της Betanet η Φάσμα σε έκθεση της (12/7), στην οποία αναφέρει ότι οι πωλήσεις ανά μετοχή της εισηγμένης μέχρι το 2005 θα αυξηθούν με ετήσιο ρυθμό 23,3% και τα κέρδη ανά μετοχή με 11%.

Εκθεση της Φάσμα AΧΕΠΕΥ για Betanet
Τιμή στόχο τα 5,71 ευρώ δίνει η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ σε έκθεση της με ημερομηνία 12 Ιουλίου για τη μετοχή της Betanet. Σημειώνεται, ότι βάσει στοιχείων της 15 Ιουλίου, η μετοχή της εταιρίας διαπραγματεύεται στα 4,92 ευρώ.

Οπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, μέχρι το 2005 οι πωλήσεις ανά μετοχή της εισηγμένης αναμένεται να παρουσιάσουν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 23,3% και τα κέρδη ανά μετοχή 11%.

Η Betanet δραστηριοποιείται στον κλάδο της προκατασκευής σκυροδέματος και πιο συγκεκριμένα στο σχεδιασμό, στη βιομηχανική παραγωγή και στη διάθεση προκατασκευασμένων στοιχείων σκυροδέματος υπερυψηλής αντοχής. Η εταιρία διαθέτει δύο εργοστάσια παραγωγής στοιχείων σκυροδέματος, ένα στο Σχηματάρι κι ένα στην Κομοτηνή.

Συμμετέχει με 25% στην εταιρία ΣΥΠΡΟ και με 100% στην ΕΚΑΤ – ΕΤΑΝ (πτυχίο Ζ’ τάξης), η οποία μέχρι το Σεπτέμβριο του 2002 θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες απορρόφησης δύο εταιριών και των κατασκευαστικών κλάδων άλλων δύο, αποκτώντας δικαίωμα για την απόκτηση πτυχίου Στ’ τάξης, το οποίο θα της επιτρέψει την πρόσβαση σε έργα ύψους έως 35,2 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, μέσω δικτύου franchising η εταιρία δραστηριοποιείται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο, στη Ζάκυνθο και στην Κομοτηνή.

Στόχοι της εισηγμένης είναι, μεταξύ άλλων, η καθετοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών, η μείωση του κόστους μεταφοράς (το οποίο αντιπροσωπεύει 12 – 18% του τελικού κόστους του προϊόντος), μέσω της αυτοδύναμης προώθησης των προϊόντων της και η παραγωγή καινοτόμων προϊόντων.

Εκτιμάται επίσης, ότι η εξαγωγική δραστηριότητα της Betanet θα αποτελέσει μεσοπρόθεσμα τον κύριο παράγοντα ανάπτυξης της, ενώ πρόσφατα η εταιρία προχώρησε σε συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας με την τουρκική GOK Insaat για την περιοχή των Βαλκανίων, των Παρευξείνιων κρατών, καθώς και στη Μέση Ανατολή.

Ως πλεονεκτήματα της Betanet, η Φάσμα αναφέρει την υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία σε εξειδικευμένους τομείς, τα υψηλά περιθώρια κέρδους έναντι των ανταγωνιστριών εταιριών, το βαθμό απασχόλησης της δυναμικής παραγωγικότητας των δύο εργοστασίων (ανέρχεται στο 50%), γεγονός που επιτρέπει έως και το διπλασιασμό της παραγωγής στοιχείων σκυροδέματος, χωρίς την ανάγκη επέκτασης των κέντρων παραγωγής.

Ως πλεονεκτήματα αναφέρονται ακόμα η διασπορά των παραγωγικών εγκαταστάσεων της εταιρίας και η γεωγραφική θέση του εργοστασίου της Κομοτηνής, η υψηλή και διατηρήσιμη αποδοτικότητα επενδυμένων κεφαλαίων (ROIC) η οποία για το 2001 ανήλθε σε 14,9%, ενώ σταδιακά μέχρι το 2005 αναμένεται να ανέλθει στο 19,7% και τέλος η ελκυστική αποτίμηση, η οποία με βάση την ανώτερη τιμή των σταθμισμένων εκτιμήσεων της Φάσμα δικαιολογεί άνοδο της τιμής κατά 16,53%.

Ως μειονεκτήματα αναφέρονται η υψηλή εξάρτηση του κόστους της προκατασκευασμένης οικοδομής από το κόστος μεταφοράς των προκατασκευασμένων υλικών, η ανάγκη διεύρυνσης του δικτύου πωλήσεων, ενώ σε επίπεδο κεφαλαίου κίνησης, ο όμιλος ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα cash flow λόγω της απόκλισης της μέσης περιόδου πληρωμής των προμηθευτών και είσπραξης των απαιτήσεων.

Ως ευκαιρίες αναφέρονται ο σχετικά χαμηλός ανταγωνισμός στον κλάδο και οι υψηλοί φραγμοί εισόδου νέων εταιριών σε αυτόν, τα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης της βαριάς προκατασκευής στην Ελλάδα, τα έργα για την Ολυμπιάδα και το Γ’ ΚΠΣ και οι προοπτικές ανάπτυξης στα Βαλκάνια.

Για το 2002, ο κύκλος εργασιών της εταιρίας προβλέπεται να φτάσει τα 23,094 εκατ. ευρώ (17,21 εκατ. ευρώ το 2001), στα 27,77 εκατ. ευρώ προβλέπεται να ανέλθει το 2003, στα 33,54 εκατ. ευρώ το 2004 και στα 39,83 το 2005.

Αντίστοιχα, τα προ φόρων κέρδη το 2002 προβλέπεται να φτάσουν τα 3,878 εκατ. ευρώ (3,354 εκατ. ευρώ το 2001), τα 4,24 εκατ. ευρώ το 2003, τα 5,047 εκατ. ευρώ το 2004 και τα 5,99 εκατ. ευρώ το 2005.

Βασικοί μέτοχοι της εταιρίας είναι ο Ε. Ζαβλιάρης με 28,11% και ο Κ. Ζαβλιάρης με 28,09%, ενώ το free float ανέρχεται σε 20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v