Proton Bank: Τα άμεσα σχέδια - Παρουσίαση στην ΕΘΕ

Στα άμεσα σχέδια της Proton Bank, σύμφωνα με παρουσίαση στην ΕΘΕ, είναι η συγχώνευση με την Omega Bank, αλλά και η συμφωνία για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή (IRF) στο μετοχικό της κεφάλαιο σε ποσοστό 28-30%, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις επόμενες 4-6 βδομάδες και θα προσφέρει στον όμιλο, σταθερότητα και πρόσβαση στα απαραίτητα κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Proton Bank: Τα άμεσα σχέδια - Παρουσίαση στην ΕΘΕ
Τα άμεσα σχέδια της, το πενταετές 2006 - 2010 επιχειρηματικό πλάνο, αλλά και τους στρατηγικούς της στόχους, παρουσίασε στην ΕΘΕ, η Proton Bank.

Την παρουσίαση έκαναν οι κ.κ. Αντώνης Αθανάσογλου - Πρόεδρος, Ηλίας Λιανός - Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος και Αθανάσιος Παπασπηλίου – Γενικός Διευθυντής.

Σύμφωνα με την παρουσίαση, τo 2005 υπήρξε μια χρονιά σημαντικών θετικών εξελίξεων για την Τράπεζα, δεδομένου ότι η μεγέθυνση της κεφαλαιακής βάσης της και οι αλλαγές στην μετοχική της σύνθεση απετέλεσαν τις σημαντικότερες πρόσφατες εξελίξεις, καθώς δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της συνολικής παρουσίας της Τράπεζας στην Ελληνική αγορά αλλά και για την διεύρυνση των προοπτικών του Ομίλου της Proton συνολικά στο χρηματοοικονομικό χώρο.

Στα άμεσα σχέδια της τράπεζας μετά και την εισαγωγή της στο Χ.Α. είναι η συγχώνευση με την Omega Bank, αλλά και η συμφωνία για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή (IRF) στο μετοχικό της κεφάλαιο σε ποσοστό 28-30%.

Μετά την απορρόφηση της Omega Bank η ενιαία Τράπεζα θα διαθέτει ίδια κεφάλαια της τάξης των 300 εκ. ευρώ, συνολικό ενεργητικό πλέον των 1,5 δισ. ευρώ, χορηγήσεις ύψους 900 εκ. ευρώ και καταθέσεις πλέον του 1,1 δισ. ευρώ.

Ο νέος Τραπεζικός όμιλος θα δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς της εμπορικής και επενδυτικής τραπεζικής και των επενδυτικών υπηρεσιών και θα διαθέτει δίκτυο 18 καταστημάτων σε όλη την χώρα. Επίσης θα δραστηριοποιείται, μέσω θυγατρικών εταιριών, στο χώρο του Asset Management, των ασφαλιστικών υπηρεσιών και του Real Estate.

Η συγχώνευση αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Σχετικά με την εξαγορά από την εταιρία IRF European Finance Investments Ltd ποσοστού 28% έως 30% του συνόλου των μετοχών της Proton στην τιμή των 9,5 ευρώ ανά μετοχή, προκειμένου να καταστεί στρατηγικός επενδυτής της Τράπεζας, τονίστηκε στην παρουσίαση, ότι η μεταβίβαση των μετοχών θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 4-6 εβδομάδες.

Η IRF European Finance Investments Ltd είναι διεθνής εταιρία επενδύσεων εισηγμένη στο χρηματιστήριο AIM του Λονδίνου. Στο κεφάλαιό της συμμετέχουν κατά κύριο λόγο θεσμικοί επενδυτές του εξωτερικού καθώς και κεφάλαια ελληνικών συμφερόντων. Πρόεδρος της εταιρίας είναι η κ. Αγγελική Φράγκου.

Η συμφωνία αναμένεται να προσδώσει σημαντικά οφέλη και σταθερότητα στην πορεία της Proton, καθώς θα δημιουργήσει ένα ευρύ πεδίο συνεργιών μεταξύ των δύο οργανισμών και θα διασφαλίσει τις δυνατότητες της Τράπεζας για άντληση κεφαλαίων προς επίτευξη της περαιτέρω αναπτυξιακής της πορείας.

Σύμφωνα με το πενταετές επιχειρηματικό πλάνο της τράπεζας στόχος είναι, η μέση αύξηση καθαρών εσόδων μετά από φόρους κατά 22%, ROE 20% έως το 2010, η μέση ετήσια αύξηση του λειτουργικού κόστους να μην υπερβεί το 21,5% και η μέση ετήσια αύξηση των χορηγήσεων να αυξηθεί κατά 29,7% και της καταθετικής βάσης κατά 31,5%.

Επίσης, τα κεφάλαια υπό διαχείριση να αγγίξουν τα 1,6 δισ. ευρώ ως το 2010, το μερίδιο αγορά ενεργητικού να διαμορφωθεί από 0,5% το 2006 σε 1% το 2010 και το μερίδιο αγοράς σε χρηματιστηριακές υπηρεσίες να υπερβεί το 5,5%.

Στους στρατηγικούς στόχους της τράπεζας περιλαμβάνονται η περαιτέρω ανάπτυξη των υπηρεσιών του Investment Banking, η προώθηση εξειδικευμένων επενδυτικών προϊόντων και η ενίσχυση των κεφαλαίων υπό διαχείριση.

Επίσης, η επέκταση του δικτύου λιανικής μέσω οργανικής ανάπτυξης, με στόχο τα 75 καταστήματα ως το 2010, η επικέντρωση σε ειδικότερα και πιο κερδοφόρα κομμάτια της αγοράς και η προσθήκη και ενίσχυση πηγών επαναλαμβανόμενων εσόδων.



Τέλος, στην παρουσίαση έγινε αναφορά στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2006, όπου τα κέρδη μετά φόρων του ομίλου της Proton Bank διαμορφώθηκαν στα 13,679 εκατ. ευρώ, έναντι 620,036 χιλ. ευρώ στο 2005, σημειώνοντας αύξηση 2.106%.

Τα λειτουργικά έσοδα του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 18,931 εκατ. ευρώ από 3,250 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 482,49%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v