Χαλκόρ - ΕΛΒΑΛ: Παρουσίαση στην ΕΘΕ

Τη γενικότερη στρατηγική τους και το επενδυτικό τους πρόγραμμα παρουσίασαν σήμερα Παρασκευή 7 Απριλίου, μεταξύ άλλων, οι εταιρίες Χαλκόρ και ΕΛΒΑΛ στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ).

Χαλκόρ - ΕΛΒΑΛ: Παρουσίαση στην ΕΘΕ
Τη γενικότερη στρατηγική τους και το επενδυτικό τους πρόγραμμα παρουσίασαν σήμερα Παρασκευή 7 Απριλίου, μεταξύ άλλων, οι εταιρίες Χαλκόρ και ΕΛΒΑΛ στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι της εταιρίας Χαλκόρ τόνισαν ότι το 2005 η εταιρία αύξησε τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών της στα 712 εκατ. ευρώ, έναντι 559 εκατ. ευρώ το 2004, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 27%. Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε 48 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος Χαλκόρ συνέχισε και το 2005 το σημαντικό επενδυτικό του πρόγραμμα, με επίκεντρο κυρίως το εργοστάσιο της θυγατρικής SOFIA MED στη Βουλγαρία. Οι συνολικές επενδύσεις του ομίλου το 2005 ανήλθαν σε 18 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2000 μέχρι σήμερα το ύψος των επενδύσεων συνολικά ανέρχεται σε 199 εκατ. ευρώ περίπου, με αποτέλεσμα το διπλασιασμό των παραγωγικών μεγεθών του ομίλου στο διάστημα αυτό.

Κατά την παρουσίαση έγινε αναφορά στη διάρθρωση του ομίλου Χαλκόρ και στη δυναμική παραγωγική του βάση με τα τέσσερα κύρια βιομηχανικά συγκροτήματα στα Οινόφυτα (Χυτήριο και Σωληνουργείο), στην Αθήνα (εργοστάσιο ελάσεως τιτανιούχου ψευδαργύρου) και στη Σόφια Βουλγαρίας (SOFIA MED SA). Επίσης έγινε αναφορά στα προϊόντα του Ομίλου καθώς και στο εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παρουσιάστηκαν επίσης οι βασικοί στρατηγικοί άξονες της Χαλκόρ, όπως η ισχυροποίηση της ηγετικής θέσης της στην ελληνική αγορά, η περαιτέρω διείσδυσή της στα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και στις λοιπές χώρες της Μεσογείου, η παραγωγή νέων προϊόντων με υψηλότερη προστιθέμενη αξία που να ανταποκρίνονται στις νέες αυξημένες απαιτήσεις της αγοράς, ενώ τονίστηκε η ιδιαίτερη έμφαση που δίνει η εταιρία στην εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στην παραγωγική διαδικασία, την προστασία του περιβάλλοντος, τη διασφάλιση των συνθηκών εργασίας και υγιεινής στους χώρους εργασίας, καθώς και στη συνεχή εκπαίδευση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της.

Τέλος, οι εκπρόσωποι της εταιρίας ενημέρωσαν για την ικανοποιητική πορεία της διαδικασίας συγχώνευσης των εταιριών Χαλκόρ και Fitco με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.

--- Η παρουσίαση της ΕΛΒΑΛ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η παρουσίαση της ΕΛΒΑΛ στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Η διοίκηση της εταιρίας έκανε μια γενική επισκόπηση του ομίλου ΕΛΒΑΛ παρουσιάζοντας το ιστορικό της, τις παραγωγικές μονάδες, τα προϊόντα και το επενδυτικό της πρόγραμμα. Ακόμη, ανέλυσε τα αποτελέσματα του 2005 και έκανε αναφορά στις προοπτικές.

Η εταιρία ιδρύθηκε το 1973 με ετήσιες πωλήσεις 20 χιλ. τόνων προϊόντων έλασης αλουμινίου για να ανέλθει, σε επίπεδο oμίλου, στους 236 χιλ. τόνους το 2005, καθώς και 19 χιλ. τόνους προϊόντων διέλασης αλουμινίου, μέσω της θυγατρικής ΕΤΕΜ. Οι κυριότερες παραγωγικές μονάδες βρίσκονται στην Ελλάδα στα Οινόφυτα Βοιωτίας, στη Θήβα και στη Μαγούλα, και στο εξωτερικό στη Μεγάλη Βρετανία και τη Βουλγαρία.

Εμπορικές εταιρίες υπάρχουν σε όλες τις μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις χώρες της Βαλκανικής. Άνω του 80% της παραγωγής της προωθείται στις αγορές εξωτερικού, σε περισσότερες από 65 χώρες. Κάθε έτος η γκάμα των προϊόντων διευρύνεται με την προσθήκη ειδικών, στην ανάπτυξη των οποίων στοχεύει η στρατηγική της εταιρίας.

Το 2005 η παραγωγή του εργοστασίου Οινοφύτων, που λειτουργεί ήδη στο μέγιστο της δυναμικότητάς του, ανήλθε στους 192 χιλ. τόνους, οριακά αυξημένη σε σχέση με το 2004. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επίπεδο μητρικής εταιρίας ανήλθαν σε 39 εκατ. ευρώ έναντι 42 εκατ. ευρώ του 2004 και τα κέρδη προ φόρων σε 8,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 16,5%.

Η συμπίεση των χρεώσεων μετατροπής (conversion premium) των τελικών προϊόντων, ως αποτέλεσμα του αυξημένου διεθνούς ανταγωνισμού, και το αυξημένο κόστος ενέργειας οδήγησαν στην πτώση των κερδών. Τα κέρδη μετά από φόρους εμφανίζονται μειωμένα κατά 73% και ανέρχονται σε 7,6 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα κέρδη μετά από φόρους του 2004 ανήλθαν σε υψηλά επίπεδα λόγω της αντιστροφής μέρους των σωρευμένων αναβαλλόμενων φορολογικών υποχρεώσεων, ως αποτέλεσμα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Σε ενοποιημένο επίπεδο, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 67 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 13%, και τα κέρδη προ φόρων σε 16 εκατ. ευρώ έναντι 26 εκατ. ευρώ του 2004. Η παραγωγή στο εργοστάσιο της Μ. Βρετανίας ανήλθε σε 50 χιλ. τόνους περίπου, ενώ εμπλουτίστηκε η γκάμα των προϊόντων. Στον κλάδο της διέλασης αλουμινίου η πτώση της ζήτησης στην εσωτερική αγορά, μετά το πέρας των ολυμπιακών έργων, και οι αυξημένες δαπάνες προβολής και διαφήμισης οδήγησαν σε πτώση κερδών κατά 42%.

Κατά τα προηγούμενα έτη ολοκληρώθηκαν σημαντικές επενδύσεις, για τις οποίες από το 2000 έως το 2004 δαπανήθηκαν 330 εκατ. ευρώ, σε ενοποιημένη βάση. Το τρέχον επενδυτικό πρόγραμμα διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, και συγκεκριμένα για το 2005 η επενδυτική δαπάνη ανήλθε σε 35 εκατ. ευρώ και αναμένεται να κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα και κατά το 2006.

Τέλος, αναφέρθηκε ότι και κατά το 2006 γίνονται σημαντικές προσπάθειες για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας, καθώς και για τη μείωση του κόστους μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας και του εξορθολογισμού των δαπανών σε όλα τα επίπεδα της εταιρίας. Η παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2005, αλλά θα συνεχιστεί η αύξηση της συμμετοχής, στο συνολικό μίγμα, προϊόντων υψηλής τεχνολογίας με σταθερά περιθώρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v