Πού στηρίζεται το ράλι των ευρωαγορών

Αν δεν επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ουκρανία ή την Ελλάδα, οι μετοχές της Ευρώπης βρίσκονται στα πρόθυρα ενός κύκλου αναβάθμισης, σύμφωνα με αναλυτές. Παρά την άνιση ανάκαμψη οι ευρωαγορές πιθανόν φέτος να ανταποκριθούν στις δυνατότητές τους.

  • Του Andrew Bolger
Πού στηρίζεται το ράλι των ευρωαγορών

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν βγει μπροστά εφέτος, παρά τις αβεβαιότητες για την Ελλάδα και την Ουκρανία. 

Το QE που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΕΚΤ σε συνδυασμό με την ευνοϊκή μέχρι στιγμής πορεία των επιχειρηματικών ανακοινώσεων κερδοφορίας τριμήνου, έχουν ωθήσει τον δείκτη Eurofirst 300 σε άνοδο 10,2% μέχρι στιγμής στο έτος, σε σύγκριση με άνοδο 4,8% του FTSE 100 και μόλις 1,9% του S&P 500. 

Παρά την έντονη επαναξιολόγηση των ευρωπαϊκών μετοχών (όσον αφορά τους συντελεστές Ρ/Ε) από το 2012, η ψυχολογία έναντι της Ευρώπης παραμένει υποτονική, σύμφωνα με τους αναλυτές του Citi.

Υπάρχουν όμως ενδείξεις αλλαγής. Η Ευρώπη έχει απολαύσει τις ισχυρότερες καθαρές χρηματιστηριακές εισροές από κάθε άλλη περιοχή μέχρι στιγμής στο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του EPFR.

Η ανάκαμψη στις καθαρές εισροές είναι η 2η σημαντικότερη μεταστροφή στην κατά τα λοιπά αρνητική τάση των τελευταίων ετών, μετά την ανάκαμψη που είχε εκδηλωθεί στο β΄εξάμηνο 2013 μέχρι το α΄ τρίμηνο 2014. «Αν δεν επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ουκρανία και δεν πλησιάζει η Ελλάδα στο Grexit, περιμένουμε ότι η ανάκαμψη στις καθαρές εισροές θα είναι πιο σταθερή, με την βοήθεια του QE της ΕΚΤ,” σχολιάζουν οι αναλυτές της Citi.

Από τις εταιρίες του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 που έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει αποτελέσματα δ΄ τριμήνου, το 55% έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις, συγκριτικά με τον μακροχρόνιο μέσο όρο του 48% σύμφωνα με το Thomson Reuters. Τα μεγέθη εσόδων έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες σε ποσοστό 58% σε σύγκριση με μέσο όρο 53%. 

«Αν και είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι βρισκόμαστε σε νέο κύκλο αναβαθμίσεων, ο συνδυασμός της πτώση του ευρώ, της μείωσης στο κόστος εισαγωγών και εμπορευμάτων και της βελτίωσης στην ονομαστική και την πραγματική ανάπτυξη, υποστηρίζουν τις προσδοκίες μας για αθροιστικούς συντελεστές ετήσιας ανάπτυξης κερδών το 2015-16», σχολιάζουν αναλυτές της Citi.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley επίσης πιστεύουν ότι μετά από τέσσερα χρόνια απογοήτευσης για τα εταιρικά κέρδη, η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα κύκλου αναβάθμισης. 

Ο κ. Parry της Hermes τονίζει ότι συνεχίζει να παρακολουθεί εναγωνίως τις εξελίξεις με την Ελλάδα και παραδέχεται ότι μια αποχώρηση από το ευρώ αποτελεί σίγουρα έναν «ανυπολόγιστο κίνδυνο» που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην Ευρώπη.

Ο κ. Parry τονίζει κατά τα άλλα πάντως, ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του δεν περιμένουν «μπουμ» στην Ευρώπη, αλλά μια σχετική βελτίωση στις συνθήκες. «Η Ισπανία έχει αποκτήσει καλή ανάπτυξη, η Γερμανία συνεχίζει να προχωρά δυναμικά –μέχρι και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία τα πηγαίνουν καλά. Είναι μια άνιση ανάκαμψη αλλά υπάρχουν αρκετοί θετικοί παράγοντες που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι πιθανόν η Ευρώπη, τουλάχιστον το 2015, να ανταποκριθεί στις δυνατότητές της.»

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v