Εκτίναξη στον «εναλλακτικό» ευρω-δανεισμό

Στον απόηχο της κατάρρευσης του τραπεζικού δανεισμού, η αγορά εναλλακτικού δανεισμού της Ευρώπης εκτινάχθηκε στα 38 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την S&P. Τα νέα εργαλεία, οι παραλήπτες και τα «καμπανάκια».

Εκτίναξη στον «εναλλακτικό» ευρω-δανεισμό

Η αγορά εναλλακτικού δανεισμού της Ευρώπης -που δεν περιλαμβάνει τράπεζες και ομόλογα- εκτινάχθηκε στα 38 δισ. ευρώ το 2014, σύμφωνα με νέα έκθεση του Standard & Poor's.

Εξαιτίας της δραματικής πτώσης στον τραπεζικό δανεισμό μετά την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση ( η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τον Απρίλιο 2014 ότι ο δανεισμός επιχειρήσεων έχει διολισθήσει 12% από το ζενίθ του 2009), οι μικρού και μεσαίου μεγέθους εταιρίες αντιμετωπίζουν όλο μεγαλύτερα προβλήματα στην εξασφάλιση πιστώσεων.

Οι νέες χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες που εισήγαγαν παράγοντες του κλάδου, έχουν δημιουργήσει μια εκκολαπτόμενη πανευρωπαϊκή αγορά private placement -δηλαδή διακριτές, κατά παραγγελία, συμφωνίες δανεισμού, τις οποίες κλείνουν μια ομάδα από θεσμικούς επενδυτές και επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, η ευρωπαϊκή αγορά άμεσης πίστωσης, έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος στα τελευταία χρόνια: Το 2014, τα πιστωτικά κεφάλαια credit funds δάνεισαν πάνω από 10 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου, χρηματοδοτώντας πάνω από 200 συμφωνίες πίστωσης.

Οι ρυθμιστικές αρχές ελπίζουν ότι οι επενδύσεις από τις αγορές εναλλακτικού δανεισμού, θα λειτουργήσουν ως εναλλακτική λύση στον περιορισμένο τραπεζικό δανεισμό και θα τονώσουν την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι αναλυτές του οίκου S&P παραμένουν πάντως επιφυλακτικοί: «Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο τύπος και τα ποσά της διαθέσιμης χρηματοδότησης, όπως και κατά πόσον η χρηματοδότηση πράγματι κατευθύνεται στην στήριξη της ανάπτυξης των επιχειρήσεων εκείνων που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.»

Δεδομένου ότι οι μεσαίου μεγέθους εταιρίες τείνουν να είναι πιο ριψοκίνδυνοι δανειολήπτες, ο οίκος αξιολογήσεων S&P πιστεύει ότι θα είναι απαραίτητη η βελτίωση της διαφάνειας, μέσω ανεξάρτητων ερευνών στην πιστωτική αξιολόγηση και την μελέτη δεδομένων, ώστε να διασφαλιστεί η ορθή τοποθέτηση των επενδύσεων.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v