Μοίρασε $9 δισ. η μεγάλη γιορτή των ...Εργένηδων

Εχοντας απολαύσει online πωλήσεις $9 δισ. σε ένα 24ωρο, ο κολοσσός του online εμπορίου Alibaba, δεσμεύεται να αναδείξει την κινεζική "Γιορτή των Εργένηδων" στην διασημότερη εμπορική γιορτή του πλανήτη. Η ιστορία και τα ιλιγγιώδη ποσά του "αντι-Βαλεντίνου".

Μοίρασε $9 δισ. η μεγάλη γιορτή των ...Εργένηδων

Εννέα δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό είναι το ποσό που η Alibaba ανακοίνωσε ότι άντλησε από τις online πωλήσεις αγαθών κατά την περίφημη «Ημέρα των Εργένηδων», την «κατασκευασμένη» γιορτή που γεννήθηκε ως αντίδραση στην «Ημέρα των Ερωτευμένων» και τείνει να γίνει ο εμπορικότερος εορτασμός στον κόσμο.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί το 24ωρο των ιντερνετικών πωλήσεων, ο κινεζικός κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις στις πλατφόρμες του ανήλθαν στα 48,9 δισ. γουάν, ξεπερνώντας το περσινό ρεκόρ των 36,2 δισ. γουάν και αναδεικνύοντας την ημέρα στο καλύτερο 24ωρο για τις online εμπορικές πωλήσεις στον κόσμο.

Συγκριτικά, το μέγεθος των 9 δισ. δολ. είναι σχεδόν τριπλάσιο από τα 2,9 δισ. δολ. που δαπάνησαν οι Αμερικανοί καταναλωτές πέρσι την Μαύρη Παρασκευή και την Κυβερνο-Δευτέρα, μαζί. Οι δύο αυτές ημέρες εντάσσονται στον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών στην αμερικανική αγορά και θεωρούνται η κρισιμότερη εμπορική περίοδος για το λιανικό εμπόριο.

Η Ημέρα των Εργένηδων, γνωστή και ως 11/11 καθώς γιορτάζεται στις 11 Νοεμβρίου, δημιουργήθηκε στην δεκαετία του 1990 από Κινέζους φοιτητές, που θέλησαν έτσι να δημιουργήσουν έναν αντι-Βαλεντίνο και να γιορτάσουν το γεγονός ότι ήταν αδέσμευτοι.

Το εμπορικό νόημα της η μέρας είναι ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν «ταίρι» στην ζωή τους, μπορούν να αγοράσουν δώρα για τους εαυτούς τους ή και για άτομα που θέλουν να προσεγγίσουν.

Πάντως η ημέρα των Εργένηδων έχει εξελιχθεί στην καλύτερη 24ωρη εμπορική γιορτή στον κόσμο, με τους εμπόρους να «σκίζονται» να προωθούν προσφορές για να προσελκύουν πελάτες στην Κίνα αλλά και το εξωτερικό, όπου η απήχηση της πρωτοβουλίας είναι μεγάλη.

Ο Jack Ma, ιδρυτής και πρόεδρος του κινεζικού κολοσσού Alibaba, δήλωσε ότι ο στόχος του είναι μέχρι το 2019 η «ημέρα των Εργένηδων» να έχει αναδειχθεί στην καλύτερη εμπορική γιορτή των καταναλωτών σε όλο τον πλανήτη.

Οι πωλήσεις της ιστοσελίδας e-commerce κατά την Ημέρα των Αδέσμευτων καλπάζουν κι έχουν αυξηθεί κατά 5.740% από το 2009 ως το 2013.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v