Google: Αρχισαν οι διαγραφές προσωπικών δεδομένων

Από σήμερα το πρωί, η Google εφαρμόζει την ευρωπαϊκή απαίτηση για σεβασμό του «δικαιώματος στην λησμονιά.» Το μήνυμα που εμφανίζεται στην αναζήτηση ονομάτων. Η διαδικασία αφαίρεσης και η επιλογή της «παράκαμψης» μέσω ΗΠΑ.

  • Του Robert Cookson
Google: Αρχισαν οι διαγραφές προσωπικών δεδομένων

Η Google άρχισε να αφαιρεί αποτελέσματα αναζητήσεων στις ευρωπαϊκές ιστοσελίδες της, καθώς εναρμονίζονται με τον νέο κανόνα του «δικαιώματος στην λησμονιά» ("right to be forgotten".)

Ο ιντερνετικός κολοσσός στις αναζητήσεις του διαδικτύου, άρχισε από σήμερα να εφαρμόζει την καθοριστική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ευρώπης, που τον περασμένο μήνα αποφάνθηκε ότι τα άτομα έχουν το δικαίωμα να ζητούν την αφαίρεση αποτελεσμάτων τα οποία σχετίζονται με προσωπικές πληροφορίες, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Από το πρωί της Πέμπτης, λοιπόν, όποτε μπαίνει κάποιο όνομα στην αναζήτηση του Google, εμφανίζεται στα αποτελέσματα η δήλωση: «Ορισμένα αποτελέσματα μπορεί να έχουν καταργηθεί με βάση τον ευρωπαϊκό νόμο προστασίας δεδομένων στην Ευρώπη». Η δήλωση αυτή εμφανίζεται για κάθε όνομα, εκτός από τα ονόματα των διασημοτήτων.

«Είναι μια νέα διαδικασία για εμάς,» ανακοίνωσε η Google. «Κάθε αναζήτηση πρέπει να αποτιμάται ξεχωριστά και δουλεύουμε όσο ταχύτερα μπορούμε για να αντεπεξέλθουμε. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές προστασίας δεδομένων και άλλες αρχές, για την εφαρμογή της απόφασης.»

Η επιχείρηση σκοπεύει να αρχίσει την διαδικασία της αφαίρεσης βραδέως και να επιταχύνει όταν είναι βέβαιη ότι το σύστημα δουλεύει σωστά.

Η Google έχει επίσης αρχίσει να ειδοποιεί τα άτομα που δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, καθώς και όσους λαμβάνουν ελλιπείς πληροφορίες, όπως επίσης και τους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων που επηρεάζονται από την αφαίρεση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον περασμένο μήνα αποφάνθηκε ότι τα άτομα έχουν το δικαίωμα να ζητούν την αφαίρεση των αποτελεσμάτων αναζήτησης που σχετίζονται με «ανάρμοστα, άσχετα ή άκυρα» προσωπικά δεδομένα, ακόμη κι αν η δημοσίευση της πληροφορίας είναι νόμιμη.

Η Google αντέδρασε στις 30 Μαΐου, εισάγοντας μια online αίτηση με την οποία οι Ευρωπαίοι μπορούν να ζητήσουν επισήμως την απομάκρυνση δεδομένων. Στις πρώτες τέσσερις ημέρες που ανέβασε την αίτηση, η Google έλαβε πάνω από 41.000 αιτήματα –ή επτά ανά λεπτό.

Η Google δεν σκοπεύει να αφαιρέσει links σε προσωπικές πληροφορίες από την αμερικανική έκδοση της μηχανής αναζήτησής της, που σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να επισκέπτονται το Google.com αν θέλουν να βρουν πληροφορίες που έχουν αφαιρεθεί από την εγχώρια έκδοση.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v