Lex: Finansbank

Ένα από τα ρίσκα των εξαγορών σε αναδυόμενες αγορές είναι ότι συχνά βρίσκονται σε μακρινά μέρη, για τα οποία οι επίδοξοι επενδυτές δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα. Από την άλλη, όταν μια χώρα μπαίνει τελικά στους οικονομικούς ”χάρτες”, οι αποτιμήσεις είναι ήδη πολύ υψηλές. Ο συνδυασμός των ανωτέρω βοηθά στην εξήγηση του γιατί τόσες τράπεζες κοιτάζουν προς την Τουρκία -και γιατί οι περισσότερες αποτραβήχτηκαν ήδη από τη δημοπρασία για τη Finansbank.

Ένα από τα ρίσκα των εξαγορών σε αναδυόμενες αγορές είναι ότι συχνά βρίσκονται σε μακρινά μέρη, για τα οποία οι επίδοξοι επενδυτές δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα. Από την άλλη, όταν μια χώρα μπαίνει τελικά στους παγκόσμιους οικονομικούς ”χάρτες”, οι αποτιμήσεις τείνουν να είναι ήδη πολύ υψηλές.

Ο συνδυασμός των ανωτέρω βοηθά στην εξήγηση του γιατί τόσα καθιερωμένα τραπεζικά ιδρύματα στις διεθνείς αγορές κοιτάζουν προς την Τουρκία -και γιατί τα περισσότερα αποτραβήχτηκαν ήδη από τη δημοπρασία για τη Finansbank.

Η τιμή της μετοχής της Finansbank έχει τριπλασιαστεί κατά την περυσινή χρονιά, οδηγώντας σε αποτίμηση λίγο χαμηλότερη των 5 δισ. δολ. Αυτό μεταφράζεται σε 3,2 φορές το book value, που είναι ακριβό ακόμη και σύμφωνα με τις τρέχουσες συγκυρίες στις αναδυόμενες αγορές.

Είναι γεγονός πως η Finansbank είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενη και ιδιαίτερα κερδοφόρα. Έχει ήδη παρουσία στη Ρωσία και τη Ρουμανία, με την Ουκρανία να αποτελεί τον επόμενο στόχο της, παρέχοντας έτσι μια ελκυστική πλατφόρμα για τράπεζες όπως η Citigroup.

Όμως και η ίδια η Τουρκία έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια. Κάτω από την καθοδήγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και με την ελπίδα της εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει αρχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο στον τραπεζικό κλάδο. Ο νεανικός πληθυσμός της, τα χαμηλά επίπεδα διείσδυσης των περισσότερων τραπεζικών υπηρεσιών και η ισχυρή οικονομική πρόοδός της υποστηρίζουν τα μεγάλα πεδία ανάπτυξης.

Όμως η μεταμόρφωσή της απέχει πολύ από το να θεωρείται ολοκληρωμένη. Ενώ ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο, η συνεχιζόμενη πολιτική ”σαπουνόπερα” γύρω από τον διορισμό νέου κυβερνήτη στην κεντρική της τράπεζα αποτελεί ένδειξη του πόσο αδύναμα παραμένουν πολλά από τα ιδρύματά της.

Στο παρελθόν, οι συγκρούσεις ήταν ιδιαίτερα επίπονες όταν τα συμφέροντα των ξένων επενδυτών συγκρούονταν με αυτά των εγχώριων επιχειρηματιών. Για παράδειγμα, παραμένει ασαφές το αν η πώληση της Finansbank θα αποτελέσει δίκαιη προσφορά για όλους τους επενδυτές.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v