H πτωτική τάση σε ομολογιακά spreads θα διατηρηθεί

Τα spreads στα ομόλογα, είναι πολύ πιθανό να σημειώσουν περαιτέρω συρρίκνωση εντός του έτους, παρά τις εντεινόμενες ανησυχίες ότι η αγορά πλησιάζει τα επίπεδα ”φούσκας”. Η άποψη αυτή προέκυψε από το διάλογο μεταξύ επενδυτών και αναλυτών την Τρίτη στο ετήσιο συνέδριο του European Securitisation Forum.

του Paul Davies στη Βενετία

Τα spreads στα ομόλογα, είναι πολύ πιθανό να σημειώσουν περαιτέρω συρρίκνωση εντός του έτους, παρά τις εντεινόμενες ανησυχίες ότι η αγορά πλησιάζει τα επίπεδα ”φούσκας”.

Η άποψη που προέκυψε από το διάλογο μεταξύ επενδυτών και αναλυτών την Τρίτη στο ετήσιο συνέδριο του European Securitisation Forum, είναι ότι οι τοποθετήσεις ολοένα και περισσότερων επενδυτών σε ομόλογα τη στιγμή που η προσφορά παραμένει περιορισμένη, έχει καταστήσει δύσκολο να βρεθεί αξία σε κάποιους τομείς της αγοράς.

Ένα panel επενδυτών από ευρωπαϊκές τράπεζες εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι δεν υπάρχει επαρκής διαφοροποίηση μεταξύ των διαφορετικών επενδυτικών κατηγοριών ή μεταξύ των μικρών και των μεγάλων ”πακέτων”. Ενώ πολλοί δίστασαν να χαρακτηρίσουν την αγορά σαν ”φούσκα”, ο Michel Fryszman της Axa Investment Managers δήλωσε: ”Πώς χαρακτηρίζουμε μια κατάσταση στην οποία οι τιμές συνεχίζουν να ενισχύονται και δεν υπάρχει σημάδι συγκράτησης; Εγώ τουλάχιστον το λέω φούσκα”.

Η πιο δραματική ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης παρατηρείται κυρίως στα μικρά, πιο επικίνδυνα deals, τα οποία συνήθως αφορούν ομόλογα αξίας λίγων εκατομμυρίων, όπως αναφέρουν οι επενδυτές.

Ορισμένοι αναλυτές επεσήμαναν ότι εκτιμούν πως τα spreads των ομολόγων με αξιολόγηση ΑΑΑ είναι αυτά που θα σημειώσουν τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στο έτος.

Η Holly Hammarstrom της European Credit Management επεσήμανε ότι για τους επενδυτές είναι πλέον πιο ελκυστικά τα ομόλογα που καλύπτονται από εγγυήσεις (Asset Backed Securities, ABS) σε σύγκριση με τα εταιρικά ομόλογα. ”Ενισχύουμε τη στάθμιση των ΑΒS στο χαρτοφυλάκιό μας, καθώς δεν διαβλέπουμε μεγάλη μεταβλητότητα και το event risk που υπάρχει στην αγορά των εταιρικών ομολόγων”.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v