Πολιτικά και οικονομικά ρίσκα για το δολάριο

Οι κεφαλαιαγορές συνεχίζουν να κρατούν τους επενδυτές σε αγωνία, καθώς έχουν ήδη καταγραφεί έντονες μεταβολές στο κλίμα εντός του έτους. Ωστόσο, ενώ οι μέχρι τώρα εξελίξεις είναι θετικές για μετοχές και ομόλογα, δεν έχει υπάρξει μια καλή είδηση για το δολάριο, το οποίο διαπραγματεύεται σε χαμηλό επτά εβδομάδων έναντι του ευρώ και επιβαρύνεται με οικονομικά και πολιτικά ρίσκα.

του Philip Coggan

Οι κεφαλαιαγορές συνεχίζουν να κρατούν τους επενδυτές σε αγωνία, καθώς έχουν ήδη καταγραφεί έντονες μεταβολές στο κλίμα εντός του έτους. Η τελευταία αφορά σε μια ανάκαμψη στα κρατικά ομόλογα την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από εκτίναξη των αποδόσεων στο αμέσως προηγούμενο διάστημα.

Η ανάκαμψη φαίνεται να απορρέει από μια αλλαγή συμπεριφοράς εκ μέρους της αμερικανικής Federal Reserve. Οι επενδυτές πίστευαν ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα αυξηθούν τουλάχιστον έως το 5%. Όμως η Beige Book και κάποια σχόλια από διάφορους αξιωματούχους της Fed έχουν δώσει τροφή σε εκτιμήσεις ότι η Fed ενδέχεται να σταματήσει στο 4,75%.

Η αλλαγή στη στάση της Fed δείχνει να οφείλεται περισσότερο στη συγκράτηση του πληθωρισμού παρά σε κάποιες αναπτυξιακές ανησυχίες. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν σημάδια ανάπτυξης σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, όπως φαίνεται και στην ισχυρή άνοδο του σχετικού οικονομικού δείκτη της Dresdner Kleinwort Wasserstein.

Με την οικονομική ανάπτυξη να αναμένεται ισχυρή, οι χρηματιστηριακές αγορές των ανεπτυγμένων αγορών σταθεροποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφοντας κέρδη 0,8%. Η κινητικότητα στις προσφορές εξαγορών βοηθά σαφώς τις μετοχές. Όμως, το ”σενάριο Goldilocks”, σύμφωνα με το οποίο η ανάπτυξη είναι αρκετά ισχυρή για να ωθεί τα εταιρικά κέρδη αλλά όχι τόσο ισχυρή ώστε να οδηγεί σε πληθωριστικές πιέσεις, επανέρχεται στις συνειδήσεις των επενδυτών.

Όλα τα ανωτέρω που είναι καλά για τις μετοχές και τα ομόλογα, ωστόσο, δεν είναι καλές ειδήσεις για το δολάριο. Εάν η Fed έχει σχεδόν ολοκληρώσει τον κύκλο αυξήσεων επιτοκίων, τη στιγμή που η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας εισέρχονται σε φάση σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής τους, η επιτοκιακή στήριξη του νομίσματος θα εξασθενήσει. Η αλλαγή στο momentum του δολαρίου -διαμορφώνεται κοντά σε χαμηλό επτά εβδομάδων έναντι του ευρώ- ενδέχεται να είναι σημαντική. Οι ”αρκούδες” του νομίσματος θα επικεντρωθούν στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο διαμορφώνεται στο 7% του ΑΕΠ.

Επίσης, υπάρχει έντονο πολιτικό ρίσκο. Τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα διασπείρουν τα αποθέματά τους σε άλλα νομίσματα μετά την απόρριψη της προσφοράς της DP World για τα αμερικανικά λιμάνια. Παράλληλα, εντείνονται οι αρνητικές αναφορές εναντίον της Κίνας, με τους Αμερικανούς πολιτικούς να φαίνονται αποφασισμένοι να προσβάλουν όλους τους πιστωτές της χώρας τους.

Μια σημαντική υποχώρηση του δολαρίου θα ασκήσει ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, μεταβάλλοντας και πάλι το επενδυτικό κλίμα. Δύσκολα θα επιτευχθεί ένα σημείο ισορροπίας.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v