Τι κρύβεται πίσω από το ράλι στο ασήμι;

Αυτός ήταν ο μήνας του ασημιού. Αναρριχήθηκε σε υψηλό 22 ετών και έχει τιμή spot πλέον των 10 δολαρίων η ουγκιά για πρώτη φορά από το 1984. Οι αναλυτές αποδίδουν την ”απογείωση” του πολύτιμου μετάλλου στην ενίσχυση της φυσικής ζήτησης, λόγω βιομηχανικών εφαρμογών, αλλά και της επενδυτικής ζήτησης.

του John Dizard

Αυτός ήταν ο μήνας του ασημιού. Αναρριχήθηκε σε υψηλό 22 ετών και έχει τιμή spot πλέον των 10 δολαρίων η ουγκιά.

Αυτό έχει οδηγήσει και στην ”απογείωση” των τίτλων των εταιριών εξόρυξης του πολύτιμου μετάλλου. Η Penoles, η μεξικανική εταιρία που αποτελεί το μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο, παρατηρεί τη μετοχή της να καταγράφει άνοδο 700% από τις αρχές του 2002. Ο λόγος ασημιού/χρυσού φαίνεται να διασπά μια διετή σχέση, με το ασήμι να μπαίνει στη θέση του οδηγού.

Το ασήμι ήταν πάντοτε το πολύτιμο μέταλλο με τον υψηλότερη δείκτη beta, αφενός επειδή δεν είναι και τόσο πολύτιμο και αφετέρου επειδή η ζήτηση για άργυρο είναι εξαρτημένη από τις βιομηχανικές εφαρμογές του. Ενώ η ζήτηση για φωτογραφικά φιλμ υποχωρεί λόγω της ψηφιακής φωτογραφίας, οι ηλεκτρονικές και ιατρικές εφαρμογές αντισταθμίζουν τη ζημιά, οδηγώντας σε αύξηση της ζητούμενης ποσότητας.

Ωστόσο, οι σημαντικότεροι παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα την τιμή του ασημιού είναι η αύξηση της επενδυτικής ζήτησης και η μείωση των αποθεμάτων. Τα τελευταία 15 χρόνια τα αποθέματα αργύρου που είναι άμεσα παραδοτέα στην αγορά έχουν υποχωρήσει από 2,2 δισ. ουγκιές στο 10% της ποσότητας αυτής σήμερα. Ορισμένα μεγάλα αποθέματα, όπως τα 129 εκατ. ουγκιές της Berkshire Hathaway, παραμένουν εκτός αγοράς από αισιόδοξους για την πορεία του μετάλλου, όπως ο Warren Buffett, περιμένοντας την κατάλληλη συγκυρία.

Με την επενδυτική ζήτηση για ασήμι να διαμορφώνεται στα 40 εκατ. ουγκιές ετησίως, αυτό σημαίνει ότι η αγορά έρχεται σε ισορροπία μόνο σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Η ”τρέλα” για ασήμι που οδήγησε το πολύτιμο μέταλλο στα νέα, υψηλότερα επίπεδα τιμών οφείλεται εν μέρει και στην προοπτική δημιουργίας Αμοιβαίου Κεφαλαίου που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο (Exchange Traded Fund, ETF), το οποίο αναμένεται να περάσει από τη διαδικασία καταχώρησης της Securities and Exchange Commission. Πρόκειται για το iShares silver Trust της Barclays Global Investors, το οποίο θα επιτρέπει σε μια μεγαλύτερη μερίδα επενδυτών να ”παίζει” στο πολύτιμο μέταλλο.

”Δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη ένα χαμηλό στα 7,25 δολάρια η ουγκιά για το ασήμι εφέτος ή ένα υψηλό στα 12 δολάρια η ουγκιά εάν ξεκινήσει το ETF”, αναφέρει ο Jeffrey Christian, αναλυτής πολύτιμων μετάλλων της CPM Group. ”Είναι σαφές από την εμπειρία που έχουμε στα ETF του χρυσού ότι η μέθοδος αυτή προσελκύει νέους επενδυτές στην αγορά”.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v