ΗΠΑ: Ισχυρή επιβράδυνση στις αμοιβές των στελεχών

Η ενίσχυση στις αμοιβές των στελεχών στις ΗΠΑ σημειώνει ισχυρή επιβράδυνση παρά τη βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας με πρωτοφανή ρυθμό, σύμφωνα με τα πρώιμα ευρήματα ενός ανεξάρτητου φορέα εταιρικής διακυβέρνησης. Σύμφωνα με αυτά, τα συνολικά πακέτα αποδοχών των CEO ενισχύθηκαν κατά 11% το 2005 έναντι 30% το 2004.

του Dan Roberts στη Νέα Υόρκη



Η ενίσχυση στις αμοιβές των στελεχών στις ΗΠΑ σημειώνει ισχυρή επιβράδυνση παρά τη βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας με πρωτοφανή ρυθμό, σύμφωνα με τα πρώιμα ευρήματα ενός ανεξάρτητου φορέα εταιρικής διακυβέρνησης.

Η Corporate Library, η οποία συνήθως βρίσκει μεγαλύτερη ενίσχυση των αμοιβών σε σχέση με τις περισσότερες εκθέσεις, υπολογίζει ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι των αμερικανικών επιχειρήσεων έλαβαν αύξηση 11% στις συνολικές αποδοχές τους το 2005, έναντι ενίσχυσης του εισοδήματός τους κατά 30% την προηγούμενη χρονιά. Μεταξύ των 500 μεγαλύτερων επιχειρήσεων η μέση συνολική αποζημίωση αυξήθηκε κατά μόλις 3,7% το 2005, σε 5,2 εκατ. δολ.

”Είναι νωρίς ακόμη, αλλά είναι ενθαρρυντικό ότι τουλάχιστον σε μια μερίδα επιχειρήσεων οι αυξήσεις στις απολαβές των CEO, αν και υπερβαίνουν πολύ τις αυξήσεις στια αμοιβές των υπόλοιπων εργαζομένων, έχουν υποχωρήσει σε σχέση με τα υπερβολικά επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί το 2004”, δηλώνει ο Paul Hogson, ερευνητής της Corporate Library.

Η νέα νομοθεσία που προτάθηκε πρόσφατα από τη Securities and Exchange Commission, η οποία προάγει τη διαφάνεια, θα δυσκολέψει τις εταιρίες στη ”μεταμφίεση” των πακέτων αποδοχών που λαμβάνονται από τα στελέχη τους.

Οι ακτιβιστές, όπως οι διαχειριστές στα συνταξιοδοτικά ταμεία και τα hedge funds, στρέφουν πλέον την προσοχή τους σε προτάσεις που θα διευκολύνουν τους επενδυτές στον διορισμό μελών στις επιτροπές αποζημιώσεων ή να ψηφίζουν οι ίδιοι για τις αποδοχές της διοίκησης, όπως συμβαίνει ήδη στην Αγγλία και στην Αυστραλία.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v