Οι μετοχές αγνοούν την οικονομική υπεροχή των ΗΠΑ

Η οικονομική υπεροχή των ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης αποτελεί κοινοτοπία για τους οικονομολόγους τα τελευταία χρόνια. Ύστερα από μια δεκαετία ισχυρότερης ανάπτυξης και βελτίωσης της παραγωγικότητας, το αμερικανικό κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 30% μεγαλύτερο από αυτό της ευρωζώνης. Ωστόσο, για τους επενδυτές μετοχών η κυριαρχία των ΗΠΑ δεν είναι και τόσο προφανής.

του Christopher Swann στην Ουάσινγκτον

Η οικονομική υπεροχή των ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης αποτελεί κοινοτοπία για τους οικονομολόγους τα τελευταία χρόνια. Ύστερα από μια δεκαετία ισχυρότερης ανάπτυξης και βελτίωσης της παραγωγικότητας, το αμερικανικό κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 30% μεγαλύτερο από αυτό της ευρωζώνης.

Ωστόσο, για τους επενδυτές μετοχών η κυριαρχία των ΗΠΑ δεν είναι και τόσο προφανής. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας οι συνολικές μετοχικές αποδόσεις -συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων- διαμορφώνονται σε 0,9% ετησίως κατά μέσο όρο στις ΗΠΑ, έναντι 7,5% στην Ευρώπη. Ακόμη και σε βάθος 10ετίας οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν καλύτερη συμπεριφορά, με μια μέση απόδοση 11,7% έναντι 9,5% στις ΗΠΑ.

Οπότε, εάν η οικονομία των ΗΠΑ είναι τόσο δυναμική έναντι αυτής του ”παλιού κόσμου”, γιατί αυτό δεν αποτυπώνεται στις τιμές των μετοχών; Μια ανάλυση του Kevin Daly, οικονομολόγου της Goldman Sachs, προτείνει μια αμφιλεγόμενη απάντηση. Ο κ. Daly υποστηρίζει ότι μεγάλο μέρος της βελτίωσης της οικονομίας οφείλεται στη μεγαλύτερη ενίσχυση του πληθυσμού και ότι η οικονομία της ευρωζώνης δεν είναι τόσο αδύναμη όσο φαίνεται.

Εάν μία χώρα χαρακτηρίζεται από ισχυρή αύξηση του πληθυσμού, θα σημειώνει και ταχύτερη ανάπτυξη στο ΑΕΠ, εάν όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες παραμένουν σταθεροί. Εάν εξαιρεθεί αυτός ο παράγοντας, η διαφορά μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης δεν είναι τόσο δραματική.

Οι υπολογισμοί της Goldman Sachs δείχνουν ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ενισχύεται ετησίως κατά μέσο όρο 1,9% τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. ”Αυτό εξηγεί γιατί οι επενδυτές δεν τα έχουν πάει καλύτερα στις ΗΠΑ, παρά τα πιο εντυπωσιακά οικονομικά της στοιχεία”, αναφέρει ο κ. Daly. ”Οι αποδείξεις δείχνουν ότι η ανάπτυξη που απορρέει ξεκάθαρα από την αύξηση του πληθυσμού δεν σχετίζεται με τις αποδόσεις των επενδύσεων”.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v