Οι μετοχές αξίας και τα κριτήρια του B. Graham

Ο Benjamin Graham υπήρξε ο ”πρύτανης” της οικονομικής ανάλυσης, με κλασικά βιβλία όπως το ”Security Analysis” και το ”The Intelligent Investor”. Οι αναλυτές της Morgan Stanley επιχειρούν μια ανάλυση των ευρωπαϊκών αγορών με βάση τα διάσημα κριτήρια επιλογής μετοχών που θέτει και καταλήγουν σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

του Philip Coggan

Ο Benjamin Graham υπήρξε ο ”πρύτανης” της οικονομικής ανάλυσης, συγγραφέας όχι μόνο κλασικών βιβλίων όπως το ”Security Analysis” και το ”The Intelligent Investor”, αλλά και υπεύθυνος για την εκπαίδευση του Warren Buffett.

Ο Teun Draaisma, αναλυτής ευρωπαϊκών αγορών της Morgan Stanley, επισημαίνει ότι οι μέθοδοι του κ. Graham είναι ακόμη επίκαιρες. Συγκεκριμένα, εξετάζει τα κριτήρια επιλογής μετοχών που χρησιμοποιεί ο κ. Graham στα βιβλία του.

Αυτά τα κριτήρια περιλαμβάνουν έναν δείκτη Ρ/Ε (βασισμένο στον μέσο όρο της κερδοφορίας της προηγούμενης τριετίας) μικρότερο του 15, αύξηση των κερδών κατά 33% τα τελευταία 10 χρόνια, και ένα καλό ιστορικό (πληρωμές μερίσματος και θετικά κέρδη ανά μετοχή τα τελευταία 10 χρόνια).

Από το 1992 οι ευρωπαϊκές μετοχές που αποκτήθηκαν με βάση τα κριτήρια του κ. Graham υπεραπέδωσαν έναντι του συνόλου της αγοράς κατά 7% ετησίως. Μόνο το 1998 και το 1999, όταν οι μετοχές ”αξίας” που προκρίνει ο κ. Graham ήταν εκτός ”μόδας”, ξεπεράστηκαν σε αποδόσεις από το σύνολο της αγοράς.

Ωστόσο, το σημαντικό συμπέρασμα ίσως για τους επενδυτές είναι το τι λένε τα κριτήρια του κ. Graham για το σύνολο της αγοράς. Κατά μέσο όρο, από το 1992, μόλις το 4,3% της αγοράς, με βάση την αξία, ευθυγραμμίζεται με τα κριτήριά του. Όμως στην παρούσα φάση μόλις το 1,3% των μετοχών στην ευρωπαϊκή αγορά πληροί τα κριτήρια. Στον αντίποδα, όταν η αγορά έφθασε στο ναδίρ της το 2003, το 16% της αγοράς ευθυγραμμιζόταν με τα κριτήρια του κ. Graham.

Ένα τόσο χαμηλό ποσοστό δείχνει ότι ίσως η αγορά είναι υπερτιμημένη. Επίσης, δείχνει ότι οι επενδυτές ίσως θα έπρεπε να αλλάξουν τη στρατηγική τους και να απομακρυνθούν από τις μετοχές αξίας. Μετά το ”μαρτύριό” τους στις ημέρες της μανίας των dotcoms, οι μετοχές αξίας υπεραποδίδουν σταθερά από την άνοιξη του 2000. Ως εκ τούτου, η διασπορά αποτιμήσεων εντός της αγοράς είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Με άλλα λόγια, οι επενδυτές δεν είναι πρόθυμοι να καταβάλλουν σημαντικό τίμημα για εταιρίες με ανώτερες αναπτυξιακές προσδοκίες.

Πολλοί αναλυτές περίμεναν αυτή την αλλαγή στρατηγικής, από τις μετοχές αξίας στους αναπτυξιακούς τίτλους, πέρυσι. Όμως, με την οικονομική ανάπτυξη και την εταιρική κερδοφορία να εμφανίζονται ισχυρά, δεν υπήρχε ανάγκη αλλαγής στρατηγικής από τους επενδυτές. Στην παρούσα φάση, όμως, η Morgan Stanley επισημαίνει ότι οι ευκαιρίες στις μετοχές αξίας είναι τόσο περιορισμένες, όσο ήταν και το 1998, όταν ξεκίνησε ο πιο πρόσφατος κύκλος ανόδου των αναπτυξιακών τίτλων.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v