Ενδείξεις υπερθέρμανσης στις αναδυόμενες αγορές

Ο Michael Hartnett, αναλυτής αναδυόμενων αγορών της Merrill Lynch, θεωρεί ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα για διόρθωση περίπου 10% στις αναδυόμενες αγορές. Θεωρεί ότι τα χρηματιστηριακά κέρδη στη Βραζιλία, τη Ρωσία και την Τουρκία δεν είναι διατηρήσιμα, ενώ προειδοποιεί για επικείμενη ολοκλήρωση του ”carry trade”, καθώς η Ιαπωνία αναμένεται να ενισχύσει τα βασικά της επιτόκια.

του Philip Coggan

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις υπερθέρμανσης στις αναδυόμενες αγορές. Για παράδειγμα, το Χρηματιστήριο της Βενεζουέλας ενισχύεται ήδη κατά 49% εφέτος.

Οι ίδιες δυνάμεις που έχουν προκαλέσει τη διαμόρφωση των spreads των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών σε χαμηλά ρεκόρ, φαίνεται να επηρεάζουν και τις χρηματιστηριακές αγορές. Οι επενδυτές δείχνουν να ανακαλύπτουν εκ νέου το story το οποίο κυριαρχούσε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ότι οι αναδυόμενες αγορές προσφέρουν ελκυστικότερες αναπτυξιακές προοπτικές από τις ανεπτυγμένες.

Ως εκ τούτου, παρατηρείται μια τάση, ιδίως από Αμερικανούς επενδυτές, για τοποθετήσεις στις διεθνείς αναδυόμενες αγορές. Ο Albert Edwards της Dresdner Kleinwort Wasserstein επισημαίνει ότι οι αμερικανικές επενδύσεις σε διεθνή μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 23,6 δισ. δολ. τον Ιανουάριο, επίπεδα διπλάσια από αυτά του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τη Lehman Brothers, οι διασυνοριακές ροές κεφαλαίων που επενδύονται σε μετοχές διαμορφώνονται πλέον στο 1,6% της παγκόσμιας κεφαλαιοποίησης, τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών. Στο παρελθόν, τα υψηλά επίπεδα διασυνοριακών ροών παρατηρούνταν συχνά κοντά στα ανώτατα επίπεδα των αγορών.

Ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης, τα ασιατικά funds διαπραγματεύονται στο asset value για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, ενώ ένα ινδικό Αμοιβαίο Κεφάλαιο διαπραγματεύεται με premium 20% σε σχέση με την αξία του ενεργητικού του.

Αναπόφευκτα, ο ενθουσιασμός σε αυτή την κλίμακα κάνει τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών να δείχνουν ακριβές. Ο Bijal Shah της SG επισημαίνει ότι οι ασιατικές μετοχές πλέον είναι ακριβότερες από τα επίπεδα που παρατηρούνταν πριν από την κρίση του 1997 και πλησιάζουν τα επίπεδα του 2000. Οι ινδικές μετοχές αποτιμώνται στο τετραπλάσιο του book value.

Ο Michael Hartnett, αναλυτής αναδυόμενων αγορών της Merrill Lynch, θεωρεί ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα για διόρθωση περίπου 10% στην εν λόγω κατηγορία επενδύσεων. Θεωρεί ότι τα χρηματιστηριακά κέρδη στη Βραζιλία, τη Ρωσία και την Τουρκία δεν είναι διατηρήσιμα, ενώ προειδοποιεί για τις ανησυχίες των επενδυτών για ολοκλήρωση του ”carry trade”, καθώς η Ιαπωνία αναμένεται να ενισχύσει τα βασικά της επιτόκια.

Όμως ο κ. Hartnett είναι θετικός για τη μακροπρόθεσμη εικόνα των αναδυόμενων αγορών και όπως δηλώνει, θα προβεί σε επιθετικές αγορές ύστερα από μια διόρθωση της τάξεως του 10%-15%.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v