Ισχυρά κέρδη για το ευρώ από την αύξηση επιτοκίων

Ο κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη, που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2005 και έχει οδηγήσει τα ευρωπαϊκά επιτόκια ήδη στο 2,5% ιντριγκάρει αναλυτές και αγορές, με τους πρώτους να προβλέπουν περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ στο 1,25 δολ. έναντι του δολαρίου σε τρεις μήνες και τις δεύτερες να αποτιμούν ήδη δυο ακόμη ”κινήσεις” της ΕΚΤ, με τα επιτόκια να οδηγούνται στο 3% έως το τέλος του έτους.

του Steve Johnson

Το ευρώ κατέγραψε ισχυρά κέρδη στις αγορές συναλλάγματος, καθώς οι επενδυτές ”βλέπουν” περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στην Ευρώπη.

Όπως αναμενόταν, η EKT προχώρησε στη δεύτερη αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στον τρέχοντα κύκλο σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής, οδηγώντας το βασικό επιτόκιο στο 2,5%.

Ωστόσο, η κατάθεση του Jean Claude Trichet, του προέδρου της ΕΚΤ, κρίθηκαν ως ιδιαίτερα επιθετική, ενισχύοντας τις προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, με ανάλογες επιπτώσεις και από την αναβάθμιση των οικονομικών προβλέψεων της ΕΚΤ.

Ο κ. Trichet τόνισε ότι η αύξηση επιτοκίων αναμένεται να ”συμβάλλει” στη διασφάλιση ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες θα παραμείνουν περιορισμένες. Πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει άνω του 2% σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Η πρόβλεψη φαίνεται να υποστηρίζεται από τις προβλέψεις της ΕΚΤ, που βλέπουν τον πληθωρισμό να κυμαίνεται μεταξύ 1,9 και 2,5%, αντί του 1,6-2,6% που προέβλεπαν το Δεκέμβριο. Η οικονομική ανάπτυξη εκτιμάται στο 1,7-2,5% έναντι του 1,4-2,4%.

Οι αγορές αποτιμούν ήδη μια αύξηση των επιτοκίων έως το 3% το Δεκέμβριο. Ορισμένοι προχωρούν ακόμη περισσότερο, με την Calyon να μιλά για επίπεδα 3,25% έως το τέλος του έτους.

Με βάση αυτές τις εξελίξεις, το ευρώ εκτινάχθηκε 0,9% υψηλότερα στα 1,2016 δολ. έναντι του δολαρίου, κατά 0,8% έναντι της στερλίνας, στις 0,6862 στερλίνες και κατά 1% έναντι του γεν, στα 139,6 γεν.

”Δεν βλέπουμε συχνά το ευρώ να ενισχύεται έναντι όλων των νομισμάτων της διατραπεζικής αγοράς”. Είναι πραγματικά μια ημέρα που το ευρωπαϊκό νόμισμα κάνει πάρτι”, επισημαίνει ο David Bloom, αναλυτής της HSBC.

H Monica Fan, επικεφαλής στρατηγικής FX της RBC Capital Partners, επισημαίνει ότι τα carry trades -ο δανεισμός σε χώρες χαμηλής απόδοσης για τοποθέτηση σε πιο ελκυστικές επενδύσεις- με νόμισμα χρηματοδότησης το ευρώ ρευστοποιούνται καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες αύξησης επιτοκίων, πλήττοντας το δολάριο και τη στερλίνα, τα νομίσματα που είχαν επωφεληθεί από αυτές τις κινήσεις.

”Η αμερικανική κυκλική στήριξη έχει φθάσει σε ανώτατο επίπεδο και τα σχόλια του Trichet ενίσχυσαν μια τάση που ήταν ήδη εκεί” επισημαίνει ο Steven Saywell, επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής της Citigroup, ο οποίος προβλέπει ότι το ευρώ θα έχει φθάσει σε ισοτιμία 1,25 δολαρίων σε τρεις μήνες.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v