Το σενάριο ”Goldilocks” και οι διεθνείς αγορές

Οι ”ταύροι” και οι ”αρκούδες” μάχονται στις διεθνείς αγορές από την αρχή του χρόνου και, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, οι ”ταύροι” δείχνουν να κερδίζουν. Σύμφωνα με το κλείσιμο της Τετάρτης, ο δείκτης FTSE World Index ενισχύεται κατά 5,2% σε δολάρια από την αρχή του 2006, ενώ ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών ενισχύεται κατά 11,9%. Ποια είναι τα επιχειρήματα των δύο κατηγοριών επενδυτών για την πορεία των αγορών στο προσεχές διάστημα;

του Philip Coggan

Οι ”ταύροι” και οι ”αρκούδες” μάχονται στις διεθνείς αγορές από την αρχή του χρόνου και, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, οι ”ταύροι” δείχνουν να κερδίζουν. Σύμφωνα με το κλείσιμο της Τετάρτης, ο δείκτης FTSE World Index ενισχύεται κατά 5,2% σε δολάρια από την αρχή του 2006, ενώ ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών ενισχύεται κατά 11,9%.

Το επιχείρημα των ”ταύρων” είναι μία παραλλαγή του σεναρίου ”Goldilocks”, σύμφωνα με το οποίο ο κόσμος μπορεί να επιτύχει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη χωρίς πληθωρισμό.

Πριν από έξι χρόνια οδηγός της ανάπτυξης θεωρούνταν ότι είναι οι τεχνολογικές αλλαγές. Πλέον, θεωρείται ότι είναι η ανάδυση της Ινδίας και της Κίνας, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε μείωση του επιχειρηματικού κόστους σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό, όχι μόνο έχει βελτιώσει τη σχέση ανάπτυξης/πληθωρισμού, λένε οι ”ταύροι”, αλλά τα κέρδη των επιχειρήσεων μπορούν πλέον να καλύπτουν μεγαλύτερο ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σε σχέση με το παρελθόν.

Οι ”αρκούδες” απαντούν ότι αυτές οι εξελίξεις έχουν οδηγήσει σε τεράστιες ανισορροπίες, υπό τη μορφή του τεράστιου εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ ή τα υψηλά επίπεδα του καταναλωτικού δανεισμού, οι οποίες θα πρέπει να αποκατασταθούν. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, αυτό δεν έχει προκαλέσει επιβράδυνση των αμερικανικών καταναλωτικών δαπανών ή απώλεια εμπιστοσύνης στα αμερικανικά αξιόγραφα από τους διεθνείς επενδυτές.

Εν τω μεταξύ, τα ασιατικά πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών και τα έσοδα από το πετρέλαιο έχουν οδηγήσει σε αναζήτηση αποδόσεων που ενισχύουν τις τιμές των επενδυτικών κατηγοριών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι υψηλότερες τιμές των αξιογράφων έχουν, με τη σειρά τους, ενισχύσει την αισιοδοξία των καταναλωτών, δημιουργώντας έναν κύκλο.

Οι ”αρκούδες” θεωρούν ότι σε κάποια φάση αυτό τα σπάσει, εν όψει της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Η Federal Reserve φαίνεται ότι θα αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια τουλάχιστον δύο φορές ακόμη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια της ευρωζώνης την Πέμπτη, υποδηλώνοντας περισσότερες κινήσεις, ενώ η Ιαπωνία έχει ξεκαθαρίσει ότι σταδιακά θα άρει τα νομισματικά ”ερεθίσματα”.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v