Lex: Εκθέσεις αναλυτών

Οι συγκρούσεις συμφερόντων είναι σαν την λερναία ύδρα. Εάν κόψεις ένα από τα πολλά κεφάλια του τέρατος, σύντομα θα προβάλει ένα καινούργιο. Είναι πολύ νωρίς για να εξεταστεί η αγωγή της Biovail εναντίον της SAC, του hedge fund. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί της ότι η SAC πλήρωσε για παραπλανητικές, αρνητικές εκθέσεις ύστερα από χτίσιμο θέσης shοrt στη μετοχή της, υπογραμμίζουν ένα ευρύτερο ζήτημα.

Οι συγκρούσεις συμφερόντων είναι σαν την λερναία ύδρα. Εάν κόψεις ένα από τα πολλά κεφάλια του τέρατος, σύντομα θα προβάλει ένα καινούργιο.

Είναι πολύ νωρίς για να εξεταστεί η αγωγή της Biovail, της καναδέζικης φαρμακευτικής εταιρίας εναντίον της SAC, του hedge fund. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί της Biovail ότι η SAC πλήρωσε για παραπλανητικές, αρνητικές εκθέσεις ύστερα από χτίσιμο θέσης shοrt στη μετοχή της υπογραμμίζουν ένα ευρύτερο ζήτημα.

Το αποτέλεσμα της πώλησης εκθέσεων αναλυτών ως μεμονωμένο προϊόν δεν μπορεί να παράσχει πάντοτε τις ανεξάρτητες συμβουλές που ήλπιζαν πολλοί μεταρρυθμιστές.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρνηθούμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε σχέση με το χάος που επικρατούσε στο παρελθόν, όταν οι εκθέσεις των αναλυτών λειτουργούσαν απλώς σαν μοχλός για άλλες δουλειές της επενδυτικής τραπεζικής. Χάρη στον Elliot Spitzer και τις ρυθμιστικές αρχές αυτό το φαινόμενο δείχνει να έχει σταματήσει.

Σε γενικές γραμμές, ο διαχωρισμός των αμοιβών για τις εκθέσεις από τις προμήθειες που λαμβάνονται από τις συναλλαγές μετοχών έχει πλεονεκτήματα, ιδίως εάν γίνεται εθελοντικά. Εάν μια έκθεση αναλυτή παρέχει κάποια πολύτιμα στοιχεία, οι ίδιοι οι επενδυτές θα έπρεπε να είναι πρόθυμοι να πληρώνουν γι’ αυτήν με άμεσο τρόπο.

Αυτό φαίνεται να ισχύει ιδιαιτέρως για τα hedge funds. Η έντονη ανάπτυξη των εν λόγω Αμοιβαίων σε συνδυασμό με την όρεξή τους για αρνητικές και θετικές εκθέσεις δημιουργούν μια καλή ροή εσόδων για τους ανεξάρτητους οίκους αναλύσεων στις ΗΠΑ.

Το πρόβλημα είναι ότι τα hedge funds συχνά έχουν τις δικές τους προτεραιότητες. Οι αναλυτές που βασίζονται σε έναν περιορισμένο αριθμό μεγάλων πελατών είναι λογικό να εξετάζουν το ποιος πληρώνει τους λογαριασμούς. Ταυτόχρονα, οι νέοι οίκοι αναλύσεων δεν έχουν και πολλά να χάσουν από πλευράς φήμης.

Μακάρι να υπήρχε μια απλή λύση στον ηράκλειο άθλο της αμοιβής των εκθέσεων των αναλυτών.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v