Θα ανακάμψουν τα blue chips στις ΗΠΑ;

Ανάπτυξη ή αξία; Υψηλή ή μικρή κεφαλαιοποίηση; Την τελευταία πενταετία οι επενδυτές που διάλεξαν τα δεύτερα σκέλη, ανταμείφθηκαν. Είναι τόσο μεγάλη η διαφορά στην απόδοση, που πλέον θεωρείται σύσταση κόντρα στο ρεύμα να προτείνει κανείς αγορά σε blue chips αναπτυξιακού χαρακτήρα.

του Philip Coggan

Ανάπτυξη ή αξία; Υψηλή ή μικρή κεφαλαιοποίηση; Την τελευταία πενταετία οι επενδυτές που διάλεξαν τα δεύτερα σκέλη, ανταμείφθηκαν.

Είναι τόσο μεγάλη η διαφορά στην απόδοση, που πλέον θεωρείται σύσταση κόντρα στο ρεύμα να προτείνει κανείς αγορά σε blue chips αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Ως εκ τούτου, ήταν αναπόφευκτο αυτή η τεράστια διαφορά στην απόδοση να αλλάξει τα θεμελιώδη μεγέθη. Ο Darrell Riley, σύμβουλος διασποράς επενδύσεων στον όμιλο Αμοιβαίων Κεφαλαίων T. Rowe Price, επισημαίνει ότι οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες έδειχναν φθηνές σε σχέση με την υψηλή κεφαλαιοποίηση το 2000, πλέον είναι ακριβές.

Ο κ. Riley εξηγεί ότι το χαμηλό κόστος δανεισμού βοήθησε τον κλάδο μικρής κεφαλαιοποίησης, επιτρέποντάς του να επεκταθεί σε νέους επιχειρηματικούς τομείς. Ως εκ τούτου, η αύξηση των πωλήσεων ήταν μεγαλύτερη στον κλάδο των small-caps από το 2003.

Στη διαμάχη των αναλυτών για επενδύσεις σε μετοχές αξίας ή αναπτυξιακές μετοχές, ο κ. Riley επισημαίνει ότι η διαφορά στις αποδόσεις οφείλεται ξεκάθαρα στον ενεργειακό κλάδο των ΗΠΑ, ο οποίος απέδωσε πέρυσι το εντυπωσιακό 29,1% σε μια κατά τα άλλα στάσιμη αγορά.

Ένας λόγος για τον οποίο οι μετοχές αξίας έχουν αποδώσει τόσο καλά στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές είναι η σημαντική αύξηση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων. Το τελευταίο τρίμηνο του 2005 ήταν το 14ο συνεχόμενο τρίμηνο διψήφιας ενίσχυσης της εταιρικής κερδοφορίας στις ΗΠΑ. Όταν οι περισσότερες εταιρίες βελτιώνουν τα αποτελέσματά τους, δεν υπάρχει κάποιος λόγος για τους επενδυτές να καταβάλουν premium για αναπτυξιακούς τίτλους.

Ωστόσο, όλα αυτά ενδέχεται να αλλάξουν εάν η οικονομία αρχίσει να επιβραδύνεται στο δεύτερο εξάμηνο. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, οι αναπτυξιακοί τίτλοι θα ξεχωρίσουν. Επιπροσθέτως, οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης θα δεχτούν ισχυρό πλήγμα.

Όμως αυτό είναι ένα σενάριο το οποίο απεύχονται οι επενδυτές. Εάν η αμερικανική οικονομία σημειώσει επιβράδυνση, τα ομόλογα μπορούν εύκολα να υπεραποδώσουν έναντι των μετοχών.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v