”Ακριβότερα για μεγαλύτερο διάστημα”, τα μέταλλα

Μπορεί έως τώρα οι τιμές spot των μετάλλων να έχουν αναρριχηθεί σε υψηλά ρεκόρ, αλλά οι τιμές για πιο μακροπρόθεσμη παράδοση δεν ακολουθούσαν την τάση. Αυτό άλλαξε πρόσφατα λόγω της πεποίθησης ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα.

του Kevin Morrison

Η επωδός ”ισχυρότερη τιμή για μεγαλύτερο διάστημα” που ταλάνιζε την πετρελαϊκή αγορά καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους έχει επεκταθεί και στα μέταλλα.

Οι τιμές spot των μετάλλων που ενισχύονταν το 2005 έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα-ρεκόρ εντός του μήνα. Ωστόσο, οι τιμές για πιο μακροπρόθεσμη παράδοση -άνω της πενταετίας- δεν ακολουθούσαν την τάση. Αυτό έχει αλλάξει τους τελευταίους τρεις μήνες, λόγω της πεποίθησης ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα. Πλέον, οι μακροπρόθεσμες τιμές στηρίζουν ακόμη και τη spot αγορά.

”Αυτό που παρατηρούσαμε στην πετρελαϊκή αγορά συμβαίνει τώρα στα μέταλλα, με τις μακροπρόθεσμες τιμές να στηρίζουν και να ωθούν σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές για άμεση παράδοση”, αναφέρει ο Jeff Currie, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης εμπορευμάτων της Goldman Sachs.

Οι μακροπρόθεσμες τιμές του πετρελαίου και των μετάλλων έχουν ενισχυθεί λόγω κοινών θεμελιωδών παραγόντων: μειωμένες παραγωγικές δυνατότητες που καλούνται να ευθυγραμμιστούν με την ισχυρή αύξηση της ζήτησης, αλλά και η εισροή επενδυτών μακροπρόθεσμου ορίζοντα, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, στις αγορές εμπορευμάτων. Η μείωση των αποθεμάτων αλλά και τα υψηλότερα λειτουργικά κόστη των εταιριών πρώτων υλών στηρίζουν επίσης τα υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Η επίδραση του υψηλότερου ενεργειακού κόστους αντανακλάται στην τιμή του αλουμινίου. Σχεδόν τα μισά κόστη παραγωγής του μετάλλου σχετίζονται με την ενέργεια. Σύμφωνα με τον κ. Currie, η τιμή του αλουμινίου για παράδοση το Δεκέμβριο του 2011 στο London Metal Exchange έχει ενισχυθεί από 1.700 δολάρια τον τόνο στις αρχές Δεκεμβρίου σε 2.300 δολάρια στην παρούσα φάση. Στο ίδιο διάστημα, το συμβόλαιο αναφοράς για παράδοση εντός τριμήνου έχει ενισχυθεί από 1.980 δολάρια τον τόνο σε περίπου 2.500 δολάρια.

Αντίστοιχα, η τιμή του χαλκού για παράδοση το Δεκέμβριο του 2011 έχει ενισχυθεί από 2.500 δολάρια σε 3.200 δολάρια τον τόνο από το Νοέμβριο, με αντίστοιχη άνοδο της τιμής spot στα περίπου 5.000 δολάρια από 4.000 δολάρια τον τόνο το Νοέμβριο.

Όπως επισημαίνει ο κ. Currie, αντίστοιχη κίνηση παρατηρείται στις τιμές του μολύβδου, του ψευδάργυρου, του νικελίου και του κασσίτερου.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v