Το νέο όραμα του Bill Gates για ασφαλές Ιnternet

Όποτε ο Bill Gates έχει ένα όραμα για το μέλλον, κάπου χτυπούν καμπανάκια κινδύνου -είτε στα γραφεία των ρυθμιστικών αρχών είτε στους ανταγωνιστές είτε στον Τύπο- καθώς λαμβάνεται ως σαφής ένδειξη ότι ο κολοσσός λογισμικού κινείται ήδη προς την κατεύθυνση του ”οράματος” του αφεντικού του.

του Richard Waters στο Σαν Φρανσίσκο

Όποτε ο Bill Gates έχει ένα όραμα για το μέλλον, κάπου χτυπούν καμπανάκια κινδύνου -είτε στα γραφεία των ρυθμιστικών αρχών είτε στους ανταγωνιστές είτε στον Τύπο- καθώς λαμβάνεται ως σαφής ένδειξη ότι ο κολοσσός λογισμικού κινείται ήδη προς την κατεύθυνση του ”οράματος” του αφεντικού του.

Οπότε, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι ο πρόεδρος της Microsoft ανακοίνωσε το τελευταίο του όραμα για ένα πιο ασφαλές Ιnternet από τη στιγμή που η Microsoft δεσμεύει ολοένα και περισσότερους πόρους στο σχέδιο επέκτασης της κυριαρχίας της στα desktop των υπολογιστών και στο χώρο του Διαδικτύου.

Το όραμα, το οποίο ο κ. Gates αποκαλεί ”οικοσύστημα που εμπνέει εμπιστοσύνη”, είναι παρόμοιο με αμφιλεγόμενες ιδέες που έχει εκφράσει στο παρελθόν η εταιρία.

Σε μια ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο ασφάλειας υπολογιστών RSA την Τρίτη, ο κ. Gates τόνισε ότι ο ολοένα και δημοφιλέστερος κόσμος του Διαδικτύου χρειάζεται μια στήριξη που θα δίνει στους χρήστες και στους παρόχους υπηρεσιών ένα μεγαλύτερο επίπεδο εμπιστοσύνης ότι γνωρίζουν με ποιον έχουν να κάνουν.

Αυτή η εμπιστοσύνη μπορεί να προέλθει από μια συμφωνία των εταιριών Ιnternet να μοιράζονται πληροφορίες ταυτοποίησης των πελατών τους, οπότε οι άνθρωποι θα μπορούν να σερφάρουν ελεύθερα στο Διαδίκτυο, χωρίς να χρειάζεται να αποδείξουν την ταυτότητά τους σε κάθε ιστοσελίδα που επισκέπτονται. Μια εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση ανακοινώθηκε εχθές από τη Microsoft: Η InfoCard, μια υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες να εισάγουν τα προσωπικά τους στοιχεία με τρόπο που μπορεί να μοιραστεί στις εταιρίες Ιnternet.

Για όσους παρακολουθούν την πορεία της Microsoft στο χρόνο, τα νέα σχέδια μοιάζουν πολύ με το Hailstorm, έναν αμφιλεγόμενο σχεδιασμό που προωθούσε ο κ. Gates κατά τη διάρκεια της ”φούσκας” των μετοχών Ιnternet και εγκατέλειψε μετά από έντονη κριτική. Με το Hailstorm, οι χρήστες θα εισήγαν τα προσωπικά τους στοιχεία σε υπηρεσία της Microsoft και θα τα χρησιμοποιούσαν μέσα στο Διαδίκτυο.

Ακόμη και τώρα, ο κ. Gates υπερασπίζεται την ιδέα του Hailstorm. ”Δεν ήταν μια συνωμοσία για να καταστεί η Microsoft το επίκεντρο και το συνώνυμο της εμπιστοσύνης” εξηγεί σε συνέντευξή του στους Financial Times. ”Όμως εκλήφθηκε ως κάτι τέτοιο”.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v