Ισχυρή διόρθωση στις ΗΠΑ βλέπει η τεχνική ανάλυση

Η τεχνική ανάλυση ασκεί πάντοτε μια ιδιαίτερη γοητεία ακόμη και όταν έχει άσχημα πράγματα να πει, όπως τώρα. Με βάση τη θεωρία των κυμάτων (Elliot Wave Theory), μετά από ένα ανώτατο σημείο και μια ξαφνική διόρθωση, όπως έγινε το 2000, συνήθως λαμβάνει χώρα μια μερική ανάκαμψη, η οποία έφερε τον Dow Jones στις 11.000 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ακολουθούμενη από μια ακόμη ισχυρή διόρθωση.

του John Authers

Η τεχνική ανάλυση ασκεί πάντοτε μια ιδιαίτερη γοητεία ακόμη και όταν έχει άσχημα πράγματα να πει, όπως τώρα.

Το να παίζει κανείς στις αγορές με βάση την ιστορική πορεία των δεικτών ίσως να μην είναι καλή ιδέα. Οι συνθήκες αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Όμως κάποιες ιστορικές ενδείξεις πρέπει να αντιμετωπίζονται σοβαρά, όπως θα κατέθετε οποιοσδήποτε είχε παρομοιάσει την πορεία του Dow Jones έως την κατάρρευση του 1929, με την τροχιά του έως το ανώτατο σημείο του, το 2000.

Οπότε, τι προβλέπει η τεχνική ανάλυση; Ο Steven Hochberg, επικεφαλής ανάλυσης της Elliot Wave International, επισημαίνει ότι οι τάσεις δείχνουν μια ισχυρή διόρθωση των αμερικανικών και των άλλων αγορών εφέτος. Ένα επιχείρημα -που δύσκολα θα μπορέσουν να πιστέψουν οι αναγνώστες- έρχεται από τη θεωρία ”Elliot Wave”. Μετά από ένα ανώτατο σημείο και μια ξαφνική διόρθωση, όπως έγινε το 2000, συνήθως λαμβάνει χώρα μια μερική ανάκαμψη, η οποία έφερε τον Dow Jones στις 11.000 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ακολουθούμενη από μια ακόμη ισχυρή διόρθωση.

Όμως τα επιχειρήματά του δεν μένουν μόνο στην συμμετρικότητα των κύκλων της αγοράς. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, φαινομενικά ασύνδετες αγορές έχουν ανακάμψει ταυτόχρονα -ιδίως τα πολύτιμα μέταλλα, το πετρέλαιο και οι μετοχές στις περισσότερες αγορές. Αυτό αποτελεί ένδειξη επερχόμενης διόρθωσης. Ιστορικά, τέτοιες διορθώσεις λαμβάνουν χώρα στο τελευταίο στάδιο ενός πιστωτικού κύκλου. Όταν υπάρχουν πολλά χρήματα στο σύστημα, χρησιμοποιούνται για κερδοσκοπικές κινήσεις και όλες οι αγορές ενισχύονται. Μετά τα ”όργια” έρχεται η ”κάθαρση”.

Ένα ακόμη αρνητικό σινιάλο είναι η υποαπόδοση των blue chips. Ο Dow Jones αποτελεί ιδανικό παράδειγμα. Ποτέ δεν ανέκτησε τα υψηλά του Ιανουαρίου του 2000 και τα τελευταία δυο χρόνια έχει παραμείνει στάσιμος.

Αυτό συμβαίνει διότι πολλοί αμερικανικοί κολοσσοί -όπως η Wal Mart και η General Electric- έφθασαν σε υψηλά πριν από δυο χρόνια. Όπως το θέτει και ο κ. Hochberg, ”οι στρατηγοί συνταξιοδοτούνται, παίρνοντας μαζί τους ολόκληρους κλάδους της οικονομίας”. Οι ανοδικές κινήσεις αφορούν πλέον μια περιορισμένη μερίδα μετοχών, κάτι που επίσης αποτελεί ένδειξη αγοράς ”αρκούδων”.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οπαδός της θεωρίας των κυμάτων για να προβληματιστεί με αυτά τα σημάδια. Για αυτούς που ενδιαφέρονται, εάν επαναληφθεί η κλασική νόρμα των κυμάτων όπως προβλέπουν οι ειδικοί, ο Dow Jones οδεύει για μια διόρθωση της τάξεως του 20%, κάτι που θα τον οδηγήσει πιο κάτω και από το τελευταίο χαμηλό του Οκτωβρίου του 2002, στις 7.197 μονάδες.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v