Τι παίζουν σήμερα οι κεντρικές τράπεζες

Πού επενδύουν οι διαχειριστές των αποθεμάτων των κεντρικών τραπεζών; Ανεξάρτητη έκθεση αποκαλύπτει ότι οι κεντρικές τράπεζες ακολουθούν την υπόλοιπη επενδυτική κοινότητα, μετακινώντας μέρη του χαρτοφυλακίου αποθεμάτων συναλλάγματος σε επενδυτικές επιλογές με μεγαλύτερο ρίσκο, σε αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων.

του Chris Giles

Οι κεντρικές τράπεζες ακολουθούν την υπόλοιπη επενδυτική κοινότητα, μετακινώντας μέρη του χαρτοφυλακίου αποθεμάτων συναλλάγματος σε επενδυτικές επιλογές με μεγαλύτερο ρίσκο, σε αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων.

Ωστόσο, σε ενέργειες που οφείλονται κατά πολύ στην ισχυρή τροχιά του δολαρίου πέρυσι, μόνο ένας μικρός αριθμός κεντρικών τραπεζών, κυρίως ευρωπαϊκών ιδρυμάτων, προχώρησε σε διασπορά των αποθεμάτων συναλλάγματος από το δολάριο, σε επενδύσεις με βάση το ευρώ.

Η κίνηση αντανακλά την ενίσχυση των επίσημων αποθεμάτων, τα οποία υπερβαίνουν πλέον κατά πολύ τα κεφάλαια που θα χρειάζονταν πολλές αναδυόμενες αγορές για να διασφαλιστούν από τις εκροές κεφαλαίων σε μια ενδεχόμενη οικονομική κρίση.

Η έλλειψη προθυμίας να πουλήσουν δολάρια θα παράσχει ανακούφιση στις αγορές ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίζουν να στηρίζουν το αμερικανικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει τα 800 δισ. δολ. ή το 6,5% του αμερικανικού ΑΕΠ, το 2005.

Τα συμπεράσματα προκύπτουν από ανώνυμη έκθεση διαχειριστών αποθεμάτων κεντρικών τραπεζών, που επιτρέπει στα, ιδιαίτερα μυστικιστικά όσον αφορά τις επενδύσεις τους, ιδρύματα να αποκαλύψουν στοιχεία των επενδυτικών τους στρατηγικών.

Η Central Banking Publications, μια εταιρία που ειδικεύεται στις εκθέσεις για κεντρικές τράπεζες, έλαβε απαντήσεις από 56 κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, με αποθέματα πλέον των 1.900 δισ. δολ. από τα συνολικά παγκόσμια αποθέματα ύψους 4.400 δισ. δολ.

Οι μισές από τις κεντρικές τράπεζες που ανταποκρίθηκαν στα ερωτήματα της εταιρίας δήλωσαν ότι αύξησαν τα κεφάλαια που επενδύουν σε νέες και πιο επικίνδυνες κατηγορίες επενδύσεων, στο πλαίσιο της αναζήτησης για αποδόσεις.

Η έκθεση δείχνει ότι το 75% των κεντρικών τραπεζών επενδύουν σε κρατικά ομόλογα με πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑ, όπως οι τίτλοι της Πορτογαλίας και της Ισλανδίας, ενώ το 38% επενδύει σε ομόλογα χαμηλότερης αξιολόγησης Α χωρών όπως η Χιλή, η Ελλάδα και το Ισραήλ. Ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 20% επενδύει σε εταιρικά ομόλογα αξιολόγησης υψηλότερης της ΒΒΒ.

Σε αντίθεση με την αντίστοιχη περυσινή έκθεση, οι διαχειριστές αποθεμάτων δεν υποδήλωσαν επιθυμία απεξάρτησης των επενδύσεών τους από το αμερικανικό δολάριο. Ενώ 23 τράπεζες τόνισαν ότι έχουν ενισχύσει την ποσόστωση των αποθεμάτων σε ευρώ, οι τράπεζες αυτές βρίσκονται μέσα ή κοντά στην ευρωζώνη.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v