Τα επιτυχημένα IPO ενθαρρύνουν τη Wall Street

Μια σειρά από επιτυχημένες αρχικές δημόσιες εγγραφές στις ΗΠΑ έχει τροφοδοτήσει τις ελπίδες της Wall Street για ανάκαμψη της επενδυτικής ζήτησης για νέες μετοχές. Τα περισσότερα ΙΡΟ αλλά και η καλύτερη συμπεριφορά των μετοχών μετά την αρχική εισαγωγή αποδίδονται από τους αναλυτές και στις στάσιμες χρηματιστηριακές αγορές.

του James Politi στη Νέα Υόρκη

Μια σειρά από επιτυχημένες αρχικές δημόσιες εγγραφές στις ΗΠΑ έχει τροφοδοτήσει τις ελπίδες της Wall Street για ανάκαμψη της επενδυτικής ζήτησης για νέες μετοχές.

Με 33 νέες εισαγωγές μέχρι στιγμής εφέτος έναντι 26 στο ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι, είναι η ισχυρότερη είσοδος σε έτος από το 2000, όταν η αγορά ΙΡΟ ήταν σε άνθηση στο ανώτατο σημείο της ”φούσκας” των μετοχών internet.

Οι αποδόσεις των νέων εισηγμένων εταιριών έχουν επίσης βελτιωθεί. Σύμφωνα με την Dealogic, οι τιμές των μετοχών των αμερικανικών ΙΡΟ έχουν ενισχυθεί κατά μέσο όρο 11,9% στην πρώτη εβδομάδα διαπραγμάτευσης, έναντι μέσου όρου 6,2% πέρυσι.

Η αγορά των αμερικανικών ΙΡΟ κυμαίνεται μεταξύ ευφορίας και χαμηλής επενδυτικής ζήτησης τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας δύσκολη την πρόβλεψη του πώς θα υποδεχτεί η αγορά μια νέα εισαγωγή.

Ανά τακτά διαστήματα, μια σειρά επιτυχημένων ΙΡΟ προκαλούσε αισιοδοξία για τη συνέχεια, την οποία όμως ακολουθούσε απογοήτευση. ”Η αγορά ΙΡΟ έχει μεγαλύτερο εύρος και περισσότερη σταθερότητα σε σχέση με το παρελθόν”, σχολιάζει ο Jeff Bunzel, επικεφαλής αμερικανικών αγορών της Credit Suisse, αποδίδοντας μέρος της υφιστάμενης βελτίωσης στις στάσιμες χρηματιστηριακές αγορές. ”Οι διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν τρόπους να βελτιώσουν την απόδοση των χαρτοφυλακίων τους και μπορούν να το πετύχουν μέσω των ΙΡΟ”, εξηγεί.

Συνολικά, εφέτος έχουν αντληθεί από την αγορά 6 δισ. δολ. μέσω ΙΡΟ. Μεταξύ των σημαντικότερων, η Chipotle, η μεξικανική αλυσίδα fast food, απορρόφησε από την αγορά 199 εκατ. δολ. τον προηγούμενο μήνα, με την τιμή της μετοχής της να διπλασιάζεται έκτοτε.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v