Οι αγορές ακούν ακόμη τον Greenspan

Ο Alan Greenspan καταφέρνει ακόμη να ταρακουνά τις αγορές, όπως φάνηκε μετά από διαρροή σχολίων του σε ιδιωτικό δείπνο, τα οποία αποτέλεσαν θέμα συζήτησης στις αγορές, επηρεάζοντας δολάριο και ομόλογα, καθώς οι επενδυτές περιμένουν να διαπιστώσουν πώς θα διαχειριστεί τα θέματα της Federal Reserve ο διάδοχός του, Ben Bernanke.

του Richard Beales και της Jennifer Hughes στη Νέα Υόρκη

Ο Alan Greenspan καταφέρνει ακόμη να ταρακουνά τις αγορές, όπως φάνηκε μετά από διαρροή σχολίων του σε ιδιωτικό δείπνο, τα οποία αποτέλεσαν θέμα συζήτησης στις αγορές, καθώς οι επενδυτές περιμένουν να διαπιστώσουν πώς θα διαχειριστεί τα θέματα της Federal Reserve ο διάδοχός του, Ben Bernanke.

Ο κ. Greenspan αποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα από τη θέση του προέδρου, μετά από 18 χρόνια στην ηγεσία της Fed. Φέρεται να μίλησε την Τρίτη το βράδυ σε ιδιωτική συγκέντρωση που είχε οργανωθεί από τη Lehman Brothers. Ενώ τα σχόλιά του δεν δημοσιοποιήθηκαν, οι αναφορές στα όσα είπε οδήγησαν πολλούς επενδυτές στο συμπέρασμα ότι είναι πιθανές οι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed.

Ο πρώην πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της χώρας φέρεται να έχει δηλώσει ότι η αμερικανική οικονομία είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις.

Το δολάριο ενισχύθηκε και τα δεκαετή ομόλογα υποχώρησαν μόλις διέρρευσαν τα σχόλιά του στις αίθουσες των συναλλαγών.

Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές επεσήμαναν ότι οι επιπτώσεις από τα σχόλια του κ. Greenspan ήταν μετριασμένες. ”Εάν έλεγε περισσότερα ή εάν έλεγε κάτι που δεν υποπτευόμαστε ήδη, οι επιπτώσεις θα ήταν μεγαλύτερες”, τόνισε ο Marc Chadler, επικεφαλής στρατηγικής της Brown Brothers Harriman στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος.

”Μας έχει ξαναπεί στο παρελθόν ότι η αγορά ομολόγων δεν αποτιμά επαρκή επίπεδα επενδυτικού κινδύνου”, σχολίασε ο John Roberts της Barclays Capital.

Ορισμένοι δε αμφισβήτησαν την ηθική του κ. Greenspan, ο οποίος αναφέρεται σε ζητήματα πολιτικής τόσο γρήγορα μετά την αποχώρησή του από τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v