Ισχυρή η εταιρική κερδοφορία στις ΗΠΑ...μέχρι τώρα

Η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου των αμερικανικών εταιριών ανακούφισε τους ”ταύρους”. Μέχρι στιγμής, των ανακοινωμένων μεγεθών αλλά και των εκτιμήσεων για όσες δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τα αποτελέσματά τους, η Thomson First Call εκτιμά ότι η ετήσια ανάπτυξη διαμορφώνεται στο 14,5%. Ωστόσο, αυξάνονται οι φωνές αναλυτών που προβλέπουν επιβράδυνση.

του Philip Coggan

Η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου των αμερικανικών εταιριών ανακούφισε τους ”ταύρους”. Μέχρι στιγμής, των ανακοινωμένων μεγεθών αλλά και των εκτιμήσεων για όσες δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τα αποτελέσματά τους, η Thomson First Call εκτιμά ότι η ετήσια ανάπτυξη διαμορφώνεται στο 14,5%.

Ενώ το ποσοστό είναι μικρότερο από τις προβλέψεις για ενίσχυση κατά 16,6%, η Bank of America αναφέρει ότι το 35% των επιχειρήσεων έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες σε ποσοστό 5% ή περισσότερο, έναντι μέσου όρου 29% από το 1994. Μόλις το 8% των επιχειρήσεων έχασε το στόχο κερδοφορίας σε ποσοστό πλέον του 5% έναντι μέσου όρου 10% από το 1994.

Σαφώς, η ισχύς των κερδών του πετρελαϊκού κλάδου (άνοδος 55% από το 2005) έχει ανεβάσει το μέσο όρο. Όμως ακόμη και έτσι, εάν αφαιρέσουμε τον κλάδο, ο ετήσιος ρυθμός ενίσχυσης της κερδοφορίας διαμορφώνεται στο 9,1%. Αυτό το ποσοστό είναι εμφατικά ισχυρότερο της αύξησης του ΑΕΠ, σε μια χρονική συγκυρία ανόδου των επιτοκίων αλλά και του κόστους των πρώτων υλών.

Ωστόσο, οι αναλυτές δεν περιμένουν αποθέρμανση του ρυθμού αύξησης της αμερικανικής κερδοφορίας στο δεύτερο τρίμηνο, με την Thomson Call να αναφέρει ότι το consensus προβλέπει διψήφια αύξηση των κερδών σε ετήσια βάση. Όπως είναι αναπόφευκτο μετά από ένα μεγάλο σερί διψήφιας ανάπτυξης, ορισμένοι προβλέπουν επιβράδυνση. Ο Chip Dickson της Lehman Brothers προβλέπει αύξηση των κερδών των αμερικανικών επιχειρήσεων κατά 8,5% εντός του 2006 και κατά 6,9% το 2007.

Είναι σαφές πως τα κέρδη δεν μπορούν να ενισχύονται με ρυθμό μεγαλύτερο του ΑΕΠ για πάντα. Όμως οι ”ταύροι” ισχυρίζονται ότι η εταιρική κερδοφορία μπορεί να αποτελέσει μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ από ότι τις τελευταίες δεκαετίες.

Εν τω μεταξύ, οι πραγματικές αποδόσεις βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με βάση του μέσους όρους των τελευταίων 50 ετών. Αυτό δείχνει έλλειψη κερδοφόρων επενδυτικών ευκαιριών. Εάν αυτές οι αποδόσεις δεν μεταβληθούν, δύσκολα ο ρυθμός ενίσχυσης της εταιρικής κερδοφορίας θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v