Η αναπόφευκτη αναστροφή της καμπύλης επενδύσεων

Κινούμαστε αργά αλλά σταθερά προς μια πλήρη αναστροφή της αμερικανικής καμπύλης αποδόσεων; Η αντίληψη της αγοράς από τη δήλωση της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική, είναι ότι πλέον είναι ιδιαίτερα πιθανή μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης το Μάρτιο. Τι μας λένε οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων για την αγορά και τα αμερικανικά επιτόκια;

του Philip Coggan

Κινούμαστε αργά αλλά σταθερά προς μια πλήρη αναστροφή της αμερικανικής καμπύλης αποδόσεων; Η αντίληψη της αγοράς από τη δήλωση της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική, είναι ότι πλέον είναι ιδιαίτερα πιθανή μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης το Μάρτιο.

Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει τα επιτόκια στο 4,75%, έναντι χθεσινού κλεισίματος στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων διετούς ωρίμανσης στο 4,54% και των δεκαετών στο 4,55%.

Είχε σημειωθεί μια σύντομη αναστροφή της καμπύλης αποδόσεων στα τέλη του 2005, όταν οι αποδόσεις των διετών ομολόγων ήταν υψηλότερες έναντι των δεκαετών τίτλων. Όμως, πολλοί αναλυτές αναφέρουν ότι η αναστροφή είναι σημαντική μόνο όταν η απόδοση του τρίμηνου ομολόγου ξεπεράσει αυτήν του δεκαετούς. Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη.

Ωστόσο, εάν δεν συμβεί κάτι εξαιρετικό στην αγορά ομολόγων εντός των επόμενων έξι εβδομάδων, δύσκολα θα αποφευχθεί η αναστροφή της καμπύλης εάν η Fed αυξήσει όντως τα επιτόκια το Μάρτιο.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η καμπύλη θέτει ενδιαφέροντα ερωτήματα για τους επενδυτές. Σαφώς, η απόδοση του διετούς ομολόγου περιλαμβάνει τις προσδοκίες ότι η Fed, υπό τις οδηγίες του νέους προέδρου, Ben Bernanke, θα αναγκασθεί να χαλαρώσει ξανά τη νομισματική πολιτική εφέτος ή εντός του 2007. Έως τότε, η καμπύλη αποδόσεων δείχνει ότι οι επενδυτές περιμένουν οικονομική επιβράδυνση, εάν όχι ύφεση.

Όμως, τι μας λέει η απόδοση του 10ετούς τίτλου; Ίσως οφείλεται σε εκτίναξη της αποταμίευσης στην Ασία, αν και οι κεντρικές τράπεζες της περιφέρειας τείνουν να τοποθετούνται σε ομόλογα συντομότερης ωρίμανσης. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να είναι ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην σταθερότητα της οικονομικής ανάπτυξης σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν χρειάζεται πλέον να καταβάλλει premium για δανεισμό επί μεγαλύτερης χρονικής περιόδου.

Αυτά τα επίπεδα εμπιστοσύνης μπορούν να εξηγήσουν και την ισχύ της χρηματιστηριακής αγοράς.

Ωστόσο, αυτό που δεν ταιριάζει στην όλη εικόνα είναι η συνεχιζόμενη βελτίωση στην τιμή του χρυσού. Οφείλεται σε κερδοσκοπικά κεφάλαια ή μας λέει κάτι που δείχνουν να αγνοούν οι επενδυτές μετοχών και ομολόγων;

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v