H ”κύκνεια” αύξηση επιτοκίων από τον Greenspan

Οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα. Η συνεδρίαση της Federal Reserve θα είναι η τελευταία με πρόεδρο τον Alan Greenspan, σε μια ιστορική συγκυρία, που ωστόσο αναμένεται να αποφασιστεί η συνήθης αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα. Η συνεδρίαση της Federal Reserve θα είναι η τελευταία με πρόεδρο τον Alan Greenspan, σε μια ιστορική συγκυρία.

Η Fed αναμένεται να ενισχύσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την Τρίτη, αλλά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναμένεται να βρεθεί η συνοδευτική δήλωση, η οποία θα εξετασθεί λεπτομερώς για ενδείξεις για το αν πλησιάζει το τέλος του τρέχοντα κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Η Fed θα πρέπει να διατηρήσει ένα πεδίο ελιγμών, καθώς η πρόσφατη αύξηση στις πετρελαϊκές τιμές αποτελεί απειλή τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό.

Αν και η ανακοίνωση του ΑΕΠ τετάρτου τριμήνου έδειξε ισχυρή επιβράδυνση στις καταναλωτικές δαπάνες, υπάρχουν λόγοι που οδηγούν τους αναλυτές στην πεποίθηση ότι θα ανακάμψουν στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, η οποία ανακοινώνεται αύριο, Τρίτη, αναμένεται να ενισχυθεί στο 105 τον Ιανουάριο, χάρη στην βελτίωση που παρατηρείται στην αγορά εργασίας.

Οι δείκτες του Institute of Supply Management για τον κλάδο της μεταποίησης (ανακοινώνεται Τετάρτη) και τον κλάδο των υπηρεσιών (ανακοινώνεται την Παρασκευή) αναμένεται να επιβεβαιώσουν την βελτίωση της δραστηριότητας τον Ιανουάριο.

Οι μετρήσεις για τις τιμές και στις δυο επισκοπήσεις δείχνουν περαιτέρω ενίσχυση του κόστους και το πιθανότερο είναι ότι αυτό θα μεταφραστεί σε υψηλότερο δομικό πληθωρισμό το 2006.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στην ευρωζώνη, στο 2,25%, με την συνοδευτική δήλωση να προετοιμάζει την αγορά για μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v