Οι κύκλοι των αναδυόμενων αγορών

Εάν υπάρχει κάποιο γενικευμένο στοίχημα στην παρούσα φάση, είναι υπέρ των αναδυόμενων αγορών. Αυτό φυσικά κάνει νευρικούς τους επενδυτές, καθώς αυτός ο κύκλος έχει εμφανιστεί πολλές φορές στο παρελθόν: ενθουσιασμός για τις αναπτυξιακές προοπτικές των αναδυόμενων αγορών, που οδηγεί σε απογοήτευση καθώς μια οικονομική κρίση οδηγεί σε υποτιμήσεις και γενικευμένη ύφεση. Μήπως αυτή τη φορά ισχύουν διαφορετικά δεδομένα;

του Philip Coggan

Εάν υπάρχει κάποιο γενικευμένο στοίχημα στην παρούσα φάση, είναι υπέρ των αναδυόμενων αγορών. Αυτό φυσικά κάνει νευρικούς τους επενδυτές, καθώς αυτός ο κύκλος έχει εμφανιστεί πολλές φορές στο παρελθόν: ενθουσιασμός για τις αναπτυξιακές προοπτικές των αναδυόμενων αγορών, που οδηγεί σε απογοήτευση καθώς μια οικονομική κρίση οδηγεί σε υποτιμήσεις και γενικευμένη ύφεση.

Ένας αναλυτής που θεωρεί ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά στην παρούσα φάση είναι ο Richard Cookson της HSBC. Επισημαίνει ότι πολλά από τα προβλήματα που απασχολούν τώρα τους επενδυτές, όπως η ισχύς των τιμών των εμπορευμάτων ή το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ, είναι αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών.

Αυτή η ανάπτυξη μεταφράζεται σε πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών, καλύτερες δημοσιονομικές εικόνες και χαμηλότερα χρέη. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Cookson, είναι ότι ”οι οικονομίες των αναδυόμενων χωρών είναι πολύ λιγότερο ευάλωτες στα κεφάλαια βραχυπρόθεσμου ορίζοντα από ό,τι στο παρελθόν. Τα υψηλότερα αποθέματα συναλλάγματος δείχνουν ότι οι κίνδυνοι ισχυρής υποτίμησης είναι πολύ μικρότεροι σε σχέση με προηγούμενες συγκυρίες”.

Ο κ. Cookson υποστηρίζει ότι οι εισροές κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές δεν είναι τόσο ισχυρές, με βάση τα παραδείγματα από τη σύγχρονη ιστορία. Πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Βρετανοί επενδυτές είχαν το 1/4 των χαρτοφυλακίων τους επενδεδυμένο στις αναδυόμενες αγορές, ενώ στα τέλη του 2003, τα συνταξιοδοτικά ταμεία επένδυαν εκεί το 17% του ενεργητικού τους.

Πιο πρόσφατα, οι εισροές στις αναδυόμενες αγορές έφθασαν στο ανώτατο σημείο του 3,6% του ΑΕΠ τους το 1996, προτού υποχωρήσουν δραματικά με την ασιατική κρίση. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι εισροές κεφαλαίων βρίσκονται λίγο χαμηλότερα από το 3% του ΑΕΠ τους το 2004. Εάν η παγκοσμιοποίηση είναι όντως μια ισχυρή δύναμη, κάποιος θα περίμενε ότι αυτές οι ροές θα ήταν μεγαλύτερες.

Φυσικά, ένα είναι το βασικό ερώτημα για τους επενδυτές: τι είναι ήδη αποτιμημένο. Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών απέδωσαν 31% πέρυσι, με τα spreads των ομολόγων να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ.

Όμως, οι επενδυτές δεν πληρώνονται αρκετά για το ρίσκο που αναλαμβάνουν. Ο κ. Cookson θεωρεί ότι οι ευκαιρίες είναι πολύ μεγαλύτερες στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, οι οποίες θα μπορούσαν να διαπραγματεύονται με premium έναντι των μετοχών των ανεπτυγμένων χωρών.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v