H Google με …λογοκρισία στην Κίνα

Προκειμένου να παρακάμψει τις ανησυχίες της κινεζικής κυβέρνησης η Google αποφάσισε να εισαγάγει υπηρεσίες αναζήτησης Ιντερνέτ στην Κίνα που θα ”περνάνε” από λογοκρισία, σε ένα ”κρας τεστ” των παραχωρήσεων που είναι διατεθειμένες να κάνουν οι ξένες εταιρίες στο Πεκίνο, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη κινεζική αγορά.

του Mure Dickie από το Πεκίνο

Προκειμένου να παρακάμψει τις ανησυχίες της κινεζικής κυβέρνησης και να εξασφαλίσει πρόσβαση στην αχανή αγορά της ασιατικής χώρας, η Google αποφάσισε να εισαγάγει υπηρεσίες αναζήτησης Ιντερνέτ στην Κίνα που θα ”περνάνε” από λογοκρισία.

Η μεγαλύτερη επιχείρηση αναζήτησης στο διαδίκτυο θα ανοίξει την ιστοσελίδα www.google.cn σε μια κίνηση που θα λειτουργήσει ως ”κρας τεστ” για το πόσες παραχωρήσεις είναι διατεθειμένες να κάνουν οι ξένες εταιρίες στο Πεκίνο, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη κινεζική αγορά.

Η Google θα προσπαθήσει να προασπιστεί στοιχειωδώς το στάτους της ανεξαρτησίας που την έχει κάνει διάσημη και να απαλύνει τις επικρίσεις, προσφέροντας ενημέρωσης στους Κινέζους χρήστες όποτε τα αποτελέσματα της αναζήτησής τους λογοκρίνονται –κάτι που δεν κάνουν οι κινεζικές υπηρεσίες αναζήτησης.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση να εξαιρεθούν τα αποτελέσματα αναζήτησης σε ακανθώδη ζητήματα, όπως οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και η ανεξαρτησία της Ταϊβάν, είναι πολύ δύσκολη για μια εταιρία που δηλώνει αφιερωμένη στον στόχο να γίνει η πληροφόρηση ”παγκόσμια αποδεκτή.”

Η στρατηγική της Google έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αντιστάσεις που έχει προβάλλει σε άλλες κυβερνήσεις. Η εταιρία πρόσφατα αρνήθηκε να συμμορφωθεί σε αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης να δώσει πληροφορίες για το πώς χρησιμοποιούν οι χρήστες τις εταιρίες της υπηρεσίες και για τον κατάλογο με διευθύνσεις που έχει συγκεντρώσει.

Οι υπηρεσίες του google.com υφίστανται επί μακρόν από την λογοκρισία της κινεζικής κυβέρνησης και οι χρήστες που κάνουν αναζήτηση για ευαίσθητα θέματα πολύ συχνά βρίσκονται μπλοκαρισμένοι. Το 2002 το Πεκίνο μάλιστα αρνήθηκε προσωρινά πλήρως την πρόσβαση στην Google. Παρά τα προβλήματα, η Google χρησιμοποιείται κατά κόρον για από τους Κινέζους για ”μη ακανθώδη” ζητήματα και είναι πολύ δημοφιλής –δεύτερη μετά την εγχώρια Baidu.com, που εδρεύει στο Πεκίνο αλλά είναι εισηγμένη στον Nasdaq.

Πάντως, όσο και να εξοργίζει τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Google, μάλλον δεν θα αντιμετωπίσει τις έντονες επικρίσεις που αντιμετωπίζουν το αμερικανικό πόρταλ της Yahoo ή η Microsoft. Η Google ανακοίνωσε ότι δεν θα διαθέσει υπηρεσίες e-mail και blogging στην Κίνα μέχρι να βεβαιωθεί ότι έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των χρηστών της, σε αντίθεση με την Microsoft, που πέρσι εισήγαγε υπηρεσίες MSN που απαγορεύουν την χρήση λέξεων όπως ”ελευθερία” και ”δημοκρατία” στα ονόματα των blogs. Η δε Yahoo παραδέχτηκε πέρσι ότι βοήθησε τις κινεζικές αρχές σε έρευνά τους για έναν αντι-καθεστωτικό Κινέζο δημοσιογράφο και έδωσε πληροφορίες για το e-mail του.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v