Οι CEO θετικοί για παγκοσμιοποίηση και Κίνα

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι ανά τον κόσμο είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στις επιχειρήσεις τους, θεωρώντας ότι τους δίνεται η ευκαιρία πρόσβασης σε νέους πελάτες και χαμηλότερα κόστη, ενώ από Ρωσία, Ινδία, Βραζιλία και Κίνα, επιλέγουν την τελευταία για επέκταση της εταιρίας τους, σύμφωνα με έκθεση της PwC.

του Chris Giles στο Davos

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι ανά τον κόσμο είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στις επιχειρήσεις τους, θεωρώντας ότι τους δίνεται η ευκαιρία πρόσβασης σε νέους πελάτες και χαμηλότερα κόστη, όπως δείχνει λεπτομερής έκθεση της PwC από την έναρξη του World Economic Forum.

Οι ηγέτες των μεγαλύτερων εταιριών στον κόσμο θεωρούν επίσης ότι η Κίνα είναι το καλύτερο μέρος για να δραστηριοποιηθούν, με το 55% των CEO να αναφέρουν ότι σχεδιάζουν να επεκταθούν εκεί εντός της επόμενης τριετίας.

Τα συμπεράσματα απορρέουν από απαντήσεις 1.400 διευθυνόντων συμβούλων ανά τον κόσμο και αποκαλύπτεται ότι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι μετά από δυο χρόνια ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και σημαντικής ενίσχυσης του διεθνούς εμπορίου.

Ο λόγος για τον οποίο οι περισσότερες εταιρίες επιλέγουν την Κίνα, τη Βραζιλία και τη Ρωσία ως προορισμούς της διεθνής τους επέκτασης είναι η πρόσβαση σε νέους καταναλωτές, ενώ πολλοί επισημαίνουν και την χρήση των φθηνών εργατικών χεριών.

Όμως, οι CEO παραπονούνται ότι η δραστηριοποίηση σε περισσότερες χώρες αυξάνει την πολυπλοκότητα των διαδικασιών, με πολλούς εξ’ αυτών να αναφέρουν ότι έχουν θέσει σε ισχύ στρατηγική για την μείωση της πολυπλοκότητας που αφορά κυρίως ζητήματα συμβατότητας και τεχνολογίας.

Η έρευνα της PwC δείχνει ότι τα στελέχη των επιχειρήσεων δεν εξετάζουν ολόκληρο τον κόσμο όταν αναζητούν νέα αγορά για να επεκταθούν, αλλά συνήθως περιορίζουν την επέκτασή τους στις περιφερειακές αγορές. Έτσι, οι ευρωπαϊκές εταιρίες τείνουν να προτιμούν επέκταση στη Ρωσία ενώ οι επιχειρήσεις της Νότιας Ασίας προτιμούν την Κίνα και την Ινδία.

Μεταξύ της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας, οι CEO βαθμολόγησαν πολύ χαμηλά τη Ρωσία, λόγω της ανυπαρξίας ενός δίκαιου και διαφανούς δικονομικού συστήματος, ενώ υψηλά στην εκτίμησή τους βρίσκεται η Ινδία.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v