Lex: Ford

Η Ford ανακοίνωσε τις δραματικές της κινήσεις, οι οποίες σηματοδοτούν την επικέντρωσή της στην εγχώρια αγορά των ΗΠΑ. Αυτό που θέλουν οι επενδυτές φυσικά, είναι λιγότερο ”κόκκινο” και περισσότερο θάρρος.

Η Ford ανακοίνωσε τις δραματικές της κινήσεις, οι οποίες σηματοδοτούν την επικέντρωσή της στην εγχώρια αγορά των ΗΠΑ. Αυτό που θέλουν οι επενδυτές φυσικά, είναι λιγότερο ”κόκκινο” και περισσότερο θάρρος.

Για να είμαστε δίκαιοι, η αναδιάρθρωση που ανακοίνωσε η εταιρία είναι όντως δραματική. Η μείωση του παραγωγικού δυναμικού κατά 26% -υψηλότερο από τον αντίστοιχο στόχο της General Motors - λογικά θα συρρικνώσει την εταιρία ώστε να ευθυγραμμίζεται με το μικρότερο μερίδιο αγοράς της. Λογικά, οι πιο ρεαλιστικές παραγωγικές δυνατότητες της εταιρίας θα απομακρύνουν το ενδεχόμενο μείωσης παραγωγής, που επηρεάζει τις ταμειακές ροές. Αυτό, μαζί με τις περικοπές στο προσωπικό, είναι σοβαρές κινήσεις.

Η απογοήτευση -την οποία η αγορά είχε προφανώς αποτιμήσει, κρίνοντας από την ενίσχυση της μετοχής της τη Δευτέρα- ήταν το πόσο θα χρειαστεί για να επιστρέψει στην κερδοφορία στη Βόρειο Αμερική. Όντως, τα κέρδη και οι ταμειακές ροές της Ford αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικές από τα μεγέθη της General Motors, παρά την έντονη μείωση στις πωλήσεις των SUV. Όμως η Ford δεν δεσμεύεται για κέρδη από τον κλάδο αυτοκινήτων στις ΗΠΑ πριν το 2008.

Στο μεσοδιάστημα, υπάρχουν κίνδυνοι για τη Ford. Μια πιθανή απειλή βρίσκεται στην τιμολόγηση. Η αυτοκινητοβιομηχανία αναπτύσσει την πολιτική ”ξεκάθαρη τιμολόγηση”, όπου οι καταναλωτές δεν μπορούν να παζαρεύουν για εκπτώσεις. Όμως εάν ενταθούν οι ανταγωνιστικές πιέσεις για κίνητρα πωλήσεων, θα ενισχυθούν οι πιέσεις προς την εταιρία, σε μια χρονική συγκυρία που η Ford έχει πολλά να αποδείξει στις πωλήσεις αυτοκινήτων.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v