Η επιστροφή των αναπτυξιακών επενδύσεων

Οι περισσότεροι επενδυτές θέλουν από τις εταιρίες να επανεπενδύουν τις ταμειακές τους ροές στις δραστηριότητές τους, αντί να τα επιστρέφουν στους μετόχους τους ή να βελτιώνουν την εικόνα των ισολογισμών τους. Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα από την τελευταία επισκόπηση της Merrill Lynch, αλλά και τις κινήσεις των μετοχών εντός του 2005.

του Philip Coggan

Οι περισσότεροι επενδυτές θέλουν από τις εταιρίες να επανεπενδύουν τις ταμειακές τους ροές στις δραστηριότητές τους αντί να τις επιστρέφουν στους μετόχους τους ή να βελτιώνουν την εικόνα των ισολογισμών τους. Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα από την τελευταία επισκόπηση της Merrill Lynch, αλλά και τις κινήσεις των μετοχών εντός του 2005.

Τον Οκτώβριο του 2002, κοντά στο κατώτατο σημείο της ύφεσης στις αγορές, η Merrill Lynch διαπίστωνε ότι ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των διαχειριστών κεφαλαίων ζητούσε από τις εταιρίες να χρησιμοποιήσουν τις ταμειακές τους ροές για να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους. Μόλις το 10% των διαχειριστών ήθελε αύξηση των κεφαλαιακών δαπανών.

Ωστόσο, στην τελευταία έκθεση, η Merrill βρίσκει ότι το 54% των διαχειριστών ζητά αύξηση των κεφαλαιακών δαπανών και μόλις το 7% θα ήθελε τη βελτίωση των ισολογισμών. Η επιστροφή κεφαλαίων μέσω υψηλότερων μερισμάτων ή επαναγορών ιδίων μετοχών είναι η δεύτερη καλύτερη επιλογή, καθώς στηρίζεται από το 35%.

Η ίδια έκθεση βρήκε ότι μόλις το 1% των θεσμικών εκτιμά ότι οι εταιρίες προχωρούν σε υπερβολικές επενδύσεις ή είναι υπερμοχλευμένες, ενώ το 57% θεωρεί ότι οι εταιρίες δεν έχουν προσχωρήσει σε επενδύσεις σε ικανοποιητικό βαθμό και το 65% ότι είναι υπομοχλευμένες, αντίστοιχα.

Η αλλαγή κατεύθυνσης έχει ήδη γίνει αντιληπτή στη χρηματιστηριακή τροχιά των μετοχών. Ο Peter Oppenheimer, ο αναλυτής της Goldman Sachs, αναφέρει ότι το 2004 οι εταιρίες δεν ανταμείβονταν για τις αυξήσεις στις κεφαλαιακές δαπάνες. Οι μετοχές με τις καλύτερες χρηματιστηριακές αποδόσεις ήταν αυτές των εταιριών που σχεδίαζαν τη μείωση των κεφαλαιακών δαπανών σε ποσοστό 5%-10%. Οι μετοχές των εταιριών που σχεδίαζαν αυξήσεις πλέον του 20% είχαν τις χειρότερες χρηματιστηριακές αποδόσεις.

Όλα αυτά άλλαξαν το 2005. Οι εταιρίες που σχεδίαζαν μειώσεις των κεφαλαιακών δαπανών πλέον του 20% κατέγραψαν τις χειρότερες χρηματιστηριακές αποδόσεις, ενώ οι επιχειρήσεις με αυξήσεις πλέον του 20% εμφάνισαν τις καλύτερες.

Ο David Bowers, ο αναλυτής της Merrill Lynch, επισημαίνει ότι ”με την παγκόσμια οικονομία να μας εκπλήσσει θετικά, οι επενδυτές έχουν αποφασίσει ότι πλέον είναι ώρα για τις επιχειρήσεις να ενισχύσουν τις κεφαλαιακές τους δαπάνες”. Ως εκ τούτου, πιστεύει ότι ”οι αναπτυξιακές επενδύσεις έχουν επιστρέψει. Οι επενδυτές φαίνονται πρόθυμοι να πληρώσουν premium για εταιρίες που έχουν αναπτυξιακή στρατηγική. Εάν η ιστορία μπορεί να αποτελέσει οδηγό, αυτό μπορεί να κρατήσει 9-12 μήνες”.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v