SEC: Νέα μέτρα για τις απολαβές των στελεχών

Οι εισηγμένες επιχειρήσεις των ΗΠΑ καλούνται για πρώτη φορά να δημοσιοποιούν τις συνολικές ετήσιες απολαβές των πέντε κορυφαίων στελεχών τους, σε μια αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας για τις διοικητικές αμοιβές. Πώς αντιδρούν οι θεσμικοί επενδυτές.

του Andrew Parker στη Νέα Υόρκη

Οι εισηγμένες επιχειρήσεις των ΗΠΑ καλούνται για πρώτη φορά επίσημα να δημοσιοποιούν τις συνολικές ετήσιες απολαβές των πέντε κορυφαίων στελεχών τους, σε μια αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας για τις διοικητικές αμοιβές.

Η Securities and Exchange Commission ενέκρινε την Τρίτη σχετική πρόταση, στην οποία αναφέρεται ότι τα ετήσια στοιχεία αποζημίωσης θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα stock options και τα bonus των στελεχών.

Η αναμόρφωση της νομοθεσίας για τις εταιρικές ανακοινώσεις από τη βασική ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ θα οδηγήσει σε περισσότερες πληροφορίες και για τις επιπλέον ευκολίες που απολαμβάνουν τα στελέχη, όπως η χρήση ιδιωτικών τζετ.

Το Συμβούλιο των Θεσμικών Επενδυτών, το οποίο εκπροσωπεί συνταξιοδοτικά ταμεία με κεφάλαια πλέον των 3 τρισ. δολ., τόνισε ότι τα σχέδια της SEC είναι ”αρκετά ενθαρρυντικά” καθώς φαίνονται να ανταποκρίνονται στα αιτήματα των επενδυτών για περισσότερες πληροφορίες στις εταιρικές αμοιβές.

Το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το οποίο στηρίζει ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα διαφάνειας, τόνισε ότι θα μελετήσει τις προτάσεις της SEC και προειδοποίησε ότι η προσπάθεια αυτή δεν θα πρέπει να καταλήξει σε παραπλανητικές πληροφορίες για τους επενδυτές ή ”νομιμοποίηση υπερβολικών εταιρικών αμοιβών από την πίσω πόρτα”.

Οι αμοιβές των διευθυνόντων συμβούλων των αμερικανικών επιχειρήσεων -οι μεγαλύτερες στον κόσμο- αυξήθηκαν κατά 30% το 2004, σύμφωνα με την Corporate Library, έναντι αντίστοιχης ενίσχυσης κατά 15% το 2003 και 10% το 2002.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v