Διακοπή συναλλαγών στο Τόκιο εν μέσω πανικού

Το κύρος του Χρηματιστηρίου του Τόκιο, του δεύτερου μεγαλύτερου στον κόσμο μετά από αυτό της Νέας Υόρκης, δέχτηκε ισχυρότατο πλήγμα την Τετάρτη, όταν αναγκάστηκε να κλείσει 20 λεπτά νωρίτερα, με το σύστημα διαχείρισης συναλλαγών να βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, λόγω του όγκου των εντολών πώλησης. Ο πανικός στο Τόκιο και τα απογοητευτικά αποτελέσματα των Intel και Yahoo αποτυπώνονται σήμερα και στις ευρωαγορές.

του David Ibison στο Τόκιο

Το κύρος του Χρηματιστηρίου του Τόκιο, του δεύτερου μεγαλύτερου στον κόσμο από πλευράς χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης μετά από αυτό της Νέας Υόρκης, δέχτηκε ισχυρότατο πλήγμα την Τετάρτη, όταν αναγκάστηκε να κλείσει 20 λεπτά νωρίτερα, με το σύστημα διαχείρισης των συναλλαγών να βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Πρόκειται για το τελευταίο μιας σειράς περιστατικών που δείχνουν προβληματική λειτουργία της αγοράς, μεταξύ των οποίων και μια γενική κατάρρευση του συστήματος το Νοέμβριο που διέκοψε τις συναλλαγές σχεδόν για μια ολόκληρη συνεδρίαση.

Οι προσπάθειες του Tokyo Stock Exchange να προωθήσει τον εαυτό του ως ένα εκ των κορυφαίων στον κόσμο έχουν υπονομευθεί τους τελευταίους τρεις μήνες, εντός των οποίων αναγκάστηκε να αναβάλει τη χρηματιστηριακή εισαγωγή του και παραιτήθηκε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα προβλήματα με το σύστημα.

Οι traders επισημαίνουν ότι το σύστημα διαχείρισης συναλλαγών του TSE καταπονήθηκε, λόγω των υπερβολικών εντολών πώλησης που εκχωρήθηκαν, προκαλούμενες από το εκκολαπτόμενο σκάνδαλο στη Livedoor, την ιαπωνική εταιρία Διαδικτύου, από τα απογοητευτικά αποτελέσματα των αμερικανικών εταιριών Intel και Yahoo, την άνοδο των τιμών στα futures πετρελαίου και την υποχώρηση στην αμερικανική αγορά. ”Ήταν η τέλεια καταιγίδα”, σχολίασε ένας trader.

Μέχρι την Τετάρτη, η ιαπωνική αγορά σημείωνε εντυπωσιακό ράλι που είχε οδηγήσει το δείκτη Nikkei 225 σε υψηλά πενταετίας. Εχθές, υποχώρησε κατά 2,94% στις 15.341 μονάδες, μετά από πτώση 2,8% τη Δευτέρα.

Ο Taizo Nishimuro, πρόεδρος του χρηματιστηρίου, είχε ενημερώσει την αγορά στη μεσημεριανή διακοπή εργασιών, ότι τα πρωινά επίπεδα συναλλαγών έδειχναν ότι οι συνολικές συναλλαγές της ημέρας αναμενόταν να ξεπεράσουν τη δυνατότητα του TSE για 4,5 εκατ. συναλλαγές ημερησίως, επισημαίνοντας ότι δεν αποκλείεται ένα πρώιμο κλείσιμο της αγοράς.

Η ανακοίνωση προκάλεσε κινήσεις πανικού, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν απεγνωσμένα να κλείσουν τις θέσεις τους όσο το δυνατόν συντομότερα, οδηγώντας τις συναλλαγές στα 4 εκατ., οδηγώντας το TSE στην απόφαση για διακοπή της συνεδρίασης στις 2:40 μ.μ. ”Η ανακοίνωση του TSE προκάλεσε εκτίναξη του όγκου συναλλαγών, και η προφητεία του προέδρου για πρώιμο κλείσιμο ήταν τελικά αυτοεκπληρούμενη”, σχολίασε ένας τραπεζίτης.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v