Lex: Αμερικανικό δολάριο

Mea Culpa. Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ομόφωνες προβλέψεις, οι προσδοκίες ότι το δολάριο θα υποχωρούσε εντός του 2005 δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι λόγος για να εγκαταλείψει κανείς την απαισιόδοξη στάση του για το νόμισμα.

Mea Culpa. Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ομόφωνες προβλέψεις, οι προσδοκίες ότι το δολάριο θα υποχωρούσε εντός του 2005 δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι λόγος για να εγκαταλείψει κανείς την απαισιόδοξη στάση του για το νόμισμα.

Οι εκτιμήσεις αλλάζουν τάχιστα στις αγορές συναλλάγματος. Στα μέσα Δεκεμβρίου, το δολάριο δέχτηκε πιέσεις από το νέο ρεκόρ του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος στα 68,9 δισ. δολ. αλλά και την ηπιότερη στάση της Federal Reserve στη νομισματική πολιτική της χώρας. Αυτό οδήγησε το νόμισμα στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία υποχώρηση έναντι του γεν από το Νοέμβριο του 1999.

Οι πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed σε σχέση με τις προσδοκίες, συγκριτικά με τη στάση αναμονής των υπόλοιπων κεντρικών τραπεζών, εξηγούν την ελκυστικότητα του δολαρίου το 2005. Αυτό το πλεονέκτημα απόδοσης λογικά θα παραμείνει εντός του έτους αλλά, δεδομένης της προοπτικής σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη και ακόμη και στην Ιαπωνία, η διαφορά ενδέχεται να φθάσει στο ανώτερο σημείο της εντός του πρώτου τριμήνου.

Αυτό λογικά θα οδηγήσει την αγορά σε επικέντρωση στις αναπτυξιακές διαφορές και τις ανησυχίες για τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών. Αναμένεται ένα ακόμη έτος, κατά το οποίο η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα ξεπεράσει σε ρυθμό την Ευρώπη και την Ιαπωνία.

Κατά την περυσινή χρονιά, δεν αγνόησαν οι επενδυτές το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, αλλά αυτό βελτιώθηκε ελαφρώς. Ωστόσο, σε επίπεδα άνω του 6% του ΑΕΠ της χώρας, παραμένει υπέρογκο. Είναι δυνατόν οι ανησυχίες για την ικανότητα της χώρας να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματά της να οδηγήσουν σε απώλεια εμπιστοσύνης στις δολαριακές επενδύσεις, οδηγώντας σε άστατη υποχώρηση του νομίσματος; Ίσως, αν και το πρόβλημα με αυτό το σενάριο ”ανώμαλης προσγείωσης” είναι ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια ξαφνική απώλεια της όρεξης για δολάρια, λόγω της απουσίας αξιόπιστης εναλλακτικής επιλογής.

Όμως, ίσως να μη χρειάζεται ένας καταλύτης για να υποχωρήσει το αμερικανικό νόμισμα. Εντός του 2005, υπήρξαν συγκεκριμένα έκτακτα γεγονότα που στήριξαν το δολάριο, όπως οι ροές επαναπατρισμού κεφαλαίων σύμφωνα με το Homeland Investment Act, αλλά και οι επανεπενδύσεις των πετροδολαρίων.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών διαπίστωσε ότι οι καταθέσεις των χωρών του OPEC είναι ευαίσθητες στις διαφορές επιτοκίων μεταξύ των χωρών, κάτι που το 2005 ευνόησε το δολάριο. Εφέτος, οι ροές με βάση το νόμο HIA δεν θα είναι σημαντικές και η στήριξη απόδοσης προς το δολάριο ενδέχεται να εξασθενήσει. Επιπροσθέτως, η ΤΔΔ διαπιστώνει μια μακροπρόθεσμη τάση διασποράς των καταθέσεων του OPEC από τις αμερικανικές επενδύσεις.

Η κυρίαρχη άποψη για το 2005 θέλει το δολάριο, στηριζόμενο από τα επιτόκια, να ενισχύεται στην αρχή του έτους και να υποχωρεί αργότερα. Είναι μια παραδοχή ότι το δολάριο πρέπει να υποτιμηθεί αλλά είναι δύσκολο να πει κανείς πότε θα γίνει αυτό. Η στήριξη από τα επιτόκια δεν προσφέρει προστασία όταν μεταβάλλεται το κλίμα. Ίσως η κυρίαρχη άποψη είναι και πάλι εσφαλμένη, με το δολάριο να υποτιμάται σύντομα και όχι αργότερα στο έτος.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v