Εκτίναξη εισροών στα funds των αναδυόμενων αγορών

Η αναζήτηση για υψηλότερες αποδόσεις οδήγησε σε εισροές-ρεκόρ στα μετοχικά και ομολογιακά funds των αναδυόμενων αγορών το 2005, σύμφωνα με νέα έκθεση. Τα μετοχικά funds των αναδυόμενων αγορών άντλησαν από την αγορά 20,3 δισ. δολ. σε καθαρές εισροές, πενταπλάσιες σε σχέση με πέρυσι.

του Ivar Simensen

Η αναζήτηση για υψηλότερες αποδόσεις οδήγησε σε εισροές-ρεκόρ στα μετοχικά και ομολογιακά funds των αναδυόμενων αγορών το 2005, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Τα μετοχικά funds των αναδυόμενων αγορών άντλησαν από την αγορά 20,3 δισ. δολ. σε καθαρές εισροές, πενταπλάσιες σε σχέση με πέρυσι, και σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ των 14,4 δισ. δολ. το 2003, σύμφωνα με τα στοιχεία της Emerging Portfolio Fund Research, της εταιρίας που παρακολουθεί τις ροές κεφαλαίων στα αμοιβαία κεφάλαια σε όλο τον κόσμο.

Ο Brad Durham, γενικός διευθυντής της EPFR, δήλωσε: ”Τα δημόσια και ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία και μια ευρεία γκάμα συντηρητικών θεσμικών επενδυτών συνεχίζουν να τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν στις μακροπρόθεσμες απαιτήσεις και τις προσδοκίες υψηλών αποδόσεων σε ένα περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων”.

Η αναζήτηση αποδόσεων οδήγησε τους επενδυτές σε απόσυρση των τοποθετήσεών τους στα αμοιβαία κεφάλαια των ανεπτυγμένων αγορών για δεύτερο συνεχόμενο έτος. Τα περισσότερα από αυτά τα κεφάλαια κατέληξαν στις αναδυόμενες αγορές, και όπως φαίνεται, αυτή η στρατηγική απέδωσε. Ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών απέδωσε 34,8% σε δολάρια πέρυσι, έναντι απόδοσης 12,4% για τον FTSE-All World.



Τα ομολογιακά funds των αναδυόμενων αγορών έσπασαν το προηγούμενο ρεκόρ εισροών το 2005, καθώς οι επενδυτές τοποθέτησαν 10,1 δισ. δολ. σε αυτά τα αμοιβαία, έναντι 3,2 δισ. δολ. το 2004. Ο δείκτης αναφοράς JP Morgan σημείωσε απόδοση 11,8% πέρυσι. Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα είχαν απόδοση μόλις 2,6%.

Η Λατινική Αμερική ήταν μια από τις αγορές που επωφελήθηκαν περισσότερο από τις εισροές. Οι επενδυτές τοποθέτησαν 3,9 δισ. δολ. στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν στη Λατινική Αμερική, έναντι μόλις 97,8 εκατ. δολ. το 2004 και 436 εκατ. δολ. το 2003.

Τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική είχαν καθαρές εισροές 3,1 δισ. δολ. το 2005, έναντι 610 εκατ. δολ. το 2004.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v