Η General Electric, μεγαλύτερη εταιρία στον κόσμο

Η General Electric επανέκτησε τη θέση της στην κορυφή του δείκτη FTSE Global 500 των μεγαλύτερων εισηγμένων επιχειρήσεων του κόσμου, με την ExxonMobil να υποχωρεί στη δεύτερη θέση λόγω της υποχώρησης της πετρελαϊκής τιμής από τα επίπεδα του περασμένου καλοκαιριού. Gazprom και Google τα μεγαλύτερα ”άλματα” στο δείκτη.

της Sophy Buckley στο Λονδίνο

Η General Electric επανέκτησε τη θέση της στην κορυφή του δείκτη FTSE Global 500 των μεγαλύτερων εισηγμένων επιχειρήσεων του κόσμου, χάρη στην υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών από το περυσινό καλοκαίρι.

Η ExxonMobil είχε ”γκρεμίσει” τον αμερικανικό βιομηχανικό όμιλο από την πρώτη θέση το Σεπτέμβριο, καθώς η τιμή του αργού πετρελαίου ξεπερνούσε τα 70 δολάρια το βαρέλι. Έκτοτε, ο ”μαύρος χρυσός” έχει υποχωρήσει κατά 15%, και μαζί με αυτόν, έχει συρρικνωθεί και η κεφαλαιοποίηση της ExxonMobil, με την εταιρία να επιστρέφει στη δεύτερη θέση.

Παρά την υποχώρηση της πετρελαϊκής τιμής, το πετρέλαιο αποτελεί βασικό παράγοντα στις μεταβολές του δείκτη, ο οποίος κατηγοριοποιεί τις εταιρίες με βάση την κεφαλαιοποίησή τους, την 21η Δεκεμβρίου του 2005.

Τέσσερις από τις μεγαλύτερες θετικές μεταβολές πέρυσι προέρχονται από πετρελαϊκούς και ενεργειακούς ομίλους. Η Gazprom, ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου εκτινάχθηκε από την 310η θέση στην οποία βρισκόταν το 2004, στην 16η θέση του δείκτη με κεφαλαιοποίηση 160 δισ. δολ., λιγότερη από τη μισή σε σχέση με τα 373,2 δισ. δολ. της General Electric.

Η ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου βοήθησε τις κεφαλαιοποιήσεις των παραγωγών, αλλά είχε αντίστροφη επίπτωση στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η Ford παρέμεινε οριακά εντός των 500 μεγαλύτερων εταιριών του κόσμο, στην 498η θέση, ξεκινώντας το έτος από την 213η θέση. Η General Motors δεν συμμετέχει πιa, όπως και οι Harley Davidson και Peugeot.

Μεταξύ των εταιριών που δεν συγκαταλέγονται πλέον στο διεθνή δείκτη είναι η Gillette, η οποία εξαγοράσθηκε από την Procter&Gamble, η Nextel, η οποία εξαγοράσθηκε από την Sprint και η Lucent Technologies, η εταιρία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, η μετοχή της οποίας υποχώρησε εντός του έτους.

Ωστόσο, πέντε χρόνια μετά τη ”φούσκα” των dotcoms, οι τεχνολογικοί τίτλοι επιστρέφουν στο δείκτη. Η μετοχή της αμερικανικής Apple αναρριχήθηκε στην θέση 88, ξεκινώντας το έτος στην 210η θέση.

Η Google αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρία στην ιστορία του δείκτη, έχοντας εισαχθεί μόλις πριν από 18 μήνες. Πρόκειται για την υψηλότερη νέα εισαγωγή, καθώς μπήκε απευθείας στην 46η θέση.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v