Νέα απειλή ασφαλείας για το λειτουργικό Windows

Νέα αδυναμία παρουσιάστηκε στο λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft, που ενδέχεται να θέτει εκατοντάδες εκατομμύρια προσωπικούς υπολογιστές σε κίνδυνο μόλυνσης από ιούς ή ”κατασκοπικά προγράμματα”. Οι hackers δημοσιοποίησαν τις σχετικές πληροφορίες στο Ιnternet και η Microsoft συνιστά προσοχή σε ”ύποπτες” ιστοσελίδες και e-mails με εικόνες.

του Kevin Allison στο Σαν Φρανσίσκο

Οι ειδικοί στην ασφάλεια των υπολογιστών προειδοποιούν για την απειλή νέας αδυναμίας στο λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft, που ενδέχεται να θέτει εκατοντάδες εκατομμύρια προσωπικούς υπολογιστές σε κίνδυνο μόλυνσης από ιούς ή ”κατασκοπικά προγράμματα”.

Η είδηση αποτελεί νέο πρόβλημα ασφάλειας για τη Microsoft, τη μεγαλύτερη εταιρία λογισμικού στον κόσμο, το λειτουργικό σύστημα Windows της οποίας είναι ένας από τους αγαπημένους στόχους των hackers.

”Η πιθανή απειλή στην ασφάλεια του λειτουργικού είναι τεράστια”, εξηγεί ο Mikko Hypponen, επικεφαλής του τμήματος έρευνας στην F-Secure, μια εταιρία antivirus. ”Είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη αδυναμία που έχουμε διαπιστώσει. Όλες οι εκδόσεις των Windows είναι ευάλωτες”.

Το αδύναμο σημείο, το οποίο επιτρέπει στους hackers να εισχωρούν στους υπολογιστές μέσω προγραμμάτων, κρυμμένων σε φαινομενικά αθώα αρχεία φωτογραφιών, ανακαλύφθηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, η πιθανότητα καταστροφικών επιθέσεων αυξήθηκε ραγδαία το Σαββατοκύριακο, καθώς μια ομάδα hackers δημοσιοποίησε τον κώδικα που χρησιμοποίησε για να διασπάσει τα Windows.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες επιθέσεις, στις οποίες ζητείται από τα θύματα να ”κατεβάσουν” ή να εκτελέσουν το ύποπτο αρχείο, η νέα αδυναμία καθιστά δυνατή τη ”μόλυνση” ενός υπολογιστή με spyware ή ιούς μόνο και μόνο με τη θέαση μιας ιστοσελίδας, ενός e-mail ή instant message που εμπεριέχει εικόνα.

Ο κ. Hypponen τόνισε ότι κάθε λειτουργικό σύστημα Windows που έχει εκδοθεί μετά το 1990 εμπεριέχει αυτό το αδύναμο σημείο.

Η Microsoft επισημαίνει σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική της σελίδα ότι έχει λάβει γνώση για το ζήτημα και για τις εξελίξεις με τη δημοσιοποίηση του κώδικα. Ωστόσο, δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμη επίσημη λύση (υπό μορφή patch) για την αντιμετώπιση του αδύναμου σημείου. Επισημαίνει ότι επεξεργάζεται το πρόβλημα και ζήτησε από τους χρήστες των λειτουργικών της συστημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν μπαίνουν σε ιστοσελίδες ή ανοίγουν e-mail.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v