Οι ΗΠΑ έχασαν το παγκόσμιο χρηματιστηριακό πάρτι

”Μια επανάληψη του 2005” προβλέπει η JP Morgan για την πορεία της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς στο 2006, ενώ η Merrill Lynch εκτιμά ότι η απόδοση της Wall Street θα πλησιάσει το 10% εντός του έτους. Πιο αισιόδοξη η Citigroup, δίνει τιμή-στόχο στις 11.900 μονάδες για τον Dow Jones, ύστερα από ένα έτος κατά το οποίο οι αμερικανικές μετοχές νικήθηκαν σε αποδόσεις από όλες τις βασικές διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.

του John Authers στη Νέα Υόρκη

Το πτωτικό κλείσιμο της Παρασκευής στη Wall ήταν ανάλογο ενός έτους κατά το οποίο οι αμερικανικές μετοχές νικήθηκαν σε αποδόσεις από όλες τις βασικές διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να καταγράφει ζημίες στο έτος, της τάξεως του 0,6%.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η Federal Reserve θα διακόψει τις αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2006, επιτρέποντας καλύτερες αποδόσεις για τις μετοχές, αλλά οι συνθήκες θα παραμείνουν δυσμενείς και οι υπόλοιπες χρηματιστηριακές αγορές θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν έναντι της Wall Street.

Η αμερικανική αγορά ήταν η μόνη που έχασε το παγκόσμιο πάρτι στις μετοχές. Ο δείκτης Nikkei 225 της ιαπωνικής αγοράς ενισχύθηκε πλέον του 42% στο έτος, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε την καλύτερη πορεία της τελευταίας εξαετίας, με απόδοση 16,7%. Διάφορες αναδυόμενες αγορές κατέγραψαν εντυπωσιακά ράλι, με πλέον αξιοσημείωτες αυτές της Ρωσίας (+83%), της Κορέας (+51%) και του Μεξικού (+37%).

Στο Λονδίνο, όπως και στις ΗΠΑ, οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχαν καλύτερες αποδόσεις από τους τίτλους της υψηλής, με τον δείκτη FTSE 250 να ενισχύεται κατά 26,8% αντανακλώντας το ράλι στα εμπορεύματα.

Στις ΗΠΑ, ο Dow Jones -ο δείκτης που παρακολουθείται πιο στενά από κάθε άλλον στον πλανήτη, αν και καλύπτει μόλις 30 εταιρίες- ολοκλήρωσε το έτος στις 10.717,5 μονάδες ή 66 μονάδες χαμηλότερα από τις 10.783 μονάδες, επίπεδα στα οποία βρισκόταν την 31η Δεκεμβρίου του 2004. Πρόκειται για την τέταρτη φορά στα τελευταία 15 χρόνια που ο Dow δεν καταφέρνει να κλείσει το έτος με θετικό πρόσημο.

Και ενώ ο Dow δεν αποτελεί επαρκές κριτήριο και επηρεάστηκε κυρίως από τα προβλήματα της General Motors, η οποία υποχώρησε 51,5% στο έτος, ο ευρύτερος δείκτης S&P είχε μια επίσης απογοητευτική χρονιά συγκριτικά με τις διεθνείς αγορές, καθώς τα κέρδη του δεν ξεπέρασαν το 3%. Οι τίτλοι μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης υπεραπέδωσαν έναντι των δεικτών αναφοράς, χωρίς ωστόσο να σημειώσουν κέρδη αντίστοιχα των διεθνών αγορών.

”Το πιο απλό μήνυμα που έχουμε είναι ότι το 2006 θα είναι μια επανάληψη του 2005”, σχολιάζει ο Phil Schlakman της JP Morgan. ”Εάν δεν ενισχυθεί η μεταβλητότητα, θεωρούμε ότι τα συνολικά κέρδη θα είναι μετριασμένα”.

Η Merrill Lynch προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν απόδοση κοντά στο 10% το 2006, συνεχίζοντας ωστόσο να συστήνει στους επενδυτές ”overweight” στις διεθνείς αγορές έναντι των αμερικανικών.

Η Citigroup εμφανίζεται πιο αισιόδοξη, με τον Tobias Levkovich, τον βασικό της μετοχικό αναλυτή, να θέτει τιμή-στόχο στις 11.900 μονάδες για τον Dow Jones έως τα τέλη του 2006.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v